ΗΠΑ-ΕΕ: Επικίνδυνα ενεργειακά «παιχνίδια» παίζει η Ρωσία

ΗΠΑ-ΕΕ: Επικίνδυνα ενεργειακά «παιχνίδια» παίζει η Ρωσία

Μήνυμα στη Μόσχα να πάψει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα φυσικού αερίου ως «όργανο επίθεσης» έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Να πάψει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «πολιτικό όπλο ή όργανο επίθεσης» κάλεσαν τη Ρωσία σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, στα πλαίσια του κοινού Συμβουλίου Ενέργειας.

«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια για να αντιτάσσεται στις προσδοκίες των λαών . Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η ενέργεια να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό όπλο ή όργανο επίθεσης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ πηγή που συμμετείχε στη Σύνοδο είπε πως «οι Ρώσοι παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι με το φυσικό αέριο, γιατί το όπλο θα στραφεί εναντίον τους και θα πληρώσουν το τίμημα».

«Τα οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να γίνονται θύματα πολιτικών προκαταλήψεων», δήλωσε από την πλευρά της Ρωσίας ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης επενδυτών. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε ανησυχία στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι σχετικά με την απόφαση του ΝΑΤΟ να διακόψει τη συνεργασία με τη Μόσχα.

Η συνάντηση του Κέρι με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωμτίας, Κάθριν Άστον -στην οποία πήραν μέρος ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Ντάνιελ Πόουνμαν- ήταν αφιερωμένη στους τρόπους παροχής άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να σπάσει η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

«Οι τρέχουσες δυσκολίες υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη», είπε ο Κέρι.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, όμως το θέμα αυτό θα τεθεί πιο έντονα σε λίγους μήνες», σημείωσε μια ευρωπαϊκή πηγή που ήταν παρούσα στις συζητήσεις.

Η Ουκρανία καταναλώνει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο. Παράγει 20 δισεκατομμύρια και αγοράζει τα υπόλοιπα από τη Ρωσία. Επιπλέον από το δίκτυο των αγωγών της περνούν τα 65 από τα 133 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που αγοράζουν οι χώρες της ΕΕ από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για το 2013.

Η απόφαση της ρωσικής Gazprom να αυξήσει από χθες Τρίτη για την Ουκρανία την τιμή του φυσικού αερίου από τα 270 στα 385,5 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα αυξάνει τις δυσκολίες της χώρας. Η ουκρανική εταιρεία Naftogaz και η Gazprom αναμένεται να διαπραγματευτούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διευθετήσει ένα χρέος 1,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να «διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας», να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους τερματικούς τους για το υγροποιημένο αέριο και να ολοκληρώσουν τη σύνδεση των δικτύων τους, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2016.

Οι αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία καλύπτουν το 25% των αναγκών των Ευρωπαίων με συνολικό κόστος 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο από 3 δισεκατομμύρια τον μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Μήπως ήρθε η ώρα για επενδύσεις στη Ρωσία;

«Ειδική Οικονομική Ζώνη» η Κριμαία

H Gazprom αποτελειώνει την ουκρανική οικονομία