Μήπως ήρθε η ώρα για επενδύσεις στη Ρωσία;

Μήπως ήρθε η ώρα για επενδύσεις στη Ρωσία;

Αν νομίζετε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν καταιγιστική, τότε δείτε πόσο γρήγορα άλλαξαν οι επενδυτές τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία.

του Γιεν Βίσνερ

Μέχρι πρόσφατα η Ρωσία θεωρείτο μία από τις ατμομηχανές των αναδυόμενων αγορών, μαζί με τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα – οι γνωστές μας BRIC. Προς το τέλος του 2013 πολλοί διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων ήταν ενθουσιασμένοι με τη Ρωσία. Ο Ντέιβιντ Νταρστ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής του τμήματος διαχείρισης επενδύσεων της Morgan Stanley, είχε πει χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία ήταν μία από τις τρεις κορυφαίες προτάσεις του – μαζί με την Ιαπωνία και τις μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού.

Και δεν ήταν ο μόνος. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 πάνω από 37 δισ. δολάρια είχαν επενδυθεί στη Ρωσία από Αμερικάνους επενδυτές – περίπου τα διπλάσια σε σχέση με το ύψος των επενδύσεων τρία χρόνια πριν. «Απλώς δεν γνωρίζαμε τι επρόκειτο να κάνει η Ρωσία δύο μήνες πριν. Απλώς δεν γνωρίζαμε», εξηγεί ο Νίκο Μαρέ, στέλεχος επενδύσεων στη Schroders.

Και ξαφνικά ξέσπασαν οι ταραχές στην Ουκρανία, που κατέληξαν στην ανατροπή του προέδρου. Οι επενδυτές ένιωσαν τρομερή αμηχανία αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλλαν στην Κριμαία και το Κρεμλίνο προσάρτησε την περιοχή.

Από την αρχή του έτους, ο ρωσικός δείκτης MICEX έχει πέσει κατά 12%. Η αξία των μετοχών όλων των εισηγμένων εταιρειών με έδρα τη Ρωσία είναι πλέον 430 δισ. δολάρια πιο χαμηλά από τη χρηματιστηριακή αξία της Apple.

Είναι νωρίς να μετρήσουμε την πλήρη επίδραση της αντίδρασης των Αμερικανών επενδυτών στις ειδήσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Πάντως, οι φόβοι για έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο» έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητοί. Στο τέλος του 2013, τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν τοποθετημένα περίπου 9,1 δισ. δολάρια σε ρωσικές μετοχές· στο τέλος του Φεβρουαρίου, το ποσό αυτό είχε πέσει κατά 13%, στα 7,9 δισ. δολάρια, υπολογίζει η Ανέτ Λάρσον, αναλύτρια στη Morningstar.

Αφετέρου, κάποιοι επενδυτές που πίστευαν ότι οι ρωσικές μετοχές ήταν μέχρι πρότινος φτηνές, πλέον θεωρούν ότι είναι πρακτικά ασυναγώνιστες. Κάποιες εισηγμένες εταιρείες του δείκτη MSCI κινούνται σε τιμές που είναι μόλις τρεις ή τέσσερις φορές τα κέρδη τους – αν και αυτό ίσως σημαίνει ότι το ρίσκο επένδυσης σε αυτές είναι τόσο μεγάλο που ούτε καν οι χαμηλές τιμές των μετοχών δεν δικαιολογούν την ανάληψή του.

Πάντως, για κάποιους η απάντηση στο ερώτημα αν είναι καλή ιδέα η επένδυση στη Ρωσία παραμένει αρνητική. Ο Ρούντολφ-Ριάντ Γιουνές, πρώην διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Artio Global Investors, είχε επενδύσει περίπου 16 δισ. δολάρια σε 50 εταιρείες στη Ρωσία και στην Ανατολική Ευρώπη. «Ήμασταν από τους μεγαλύτερους επενδυτές, αν όχι ο μεγαλύτερος στη Ρωσία», λέει. Μερικούς μήνες πριν, πούλησε τις τελευταίες μετοχές που κατείχε στην Sberbank -πριν την κορύφωση της έντασης στην Ουκρανία- επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος με τη συμπεριφορά των εταιρειών. «Γίνονταν ολοένα και λιγότερο φιλικές προς τους επενδυτές», επισημαίνει. «Όταν από καλός γίνεσαι λιγότερο καλός, ή από κακός γίνεσαι χειρότερος, συνήθως δεν είναι κατάλληλη περίοδος να βγάλεις χρήματα».

Για την ώρα, λοιπόν, κάθεται στο παρασκήνιο και παρακολουθεί μερικές -συγκεκριμένες- εταιρείες μόνο. Δεν μας λέει ποιες είναι αυτές, αλλά ξεκαθαρίζει ότι αναφέρεται σε ιδιωτικές και όχι κρατικές εταιρείες. «Νοιώθουμε ότι οι τιμές έχουν κατέβει και περιμένουμε τη σωστή ώρα για να εισέλθουμε ξανά», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Δυσοίωνες προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ρωσίας

Οι πραγματικές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία

«Ειδική Οικονομική Ζώνη» η Κριμαία

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»

Οι Ρώσοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε συμφωνίες στην Ευρώπη

H Gazprom αποτελειώνει την ουκρανική οικονομία