Υπέρβαση 37,2% του στόχου των εσόδων τον Σεπτέμβριο

Υπέρβαση 37,2% του στόχου των εσόδων τον Σεπτέμβριο

Αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σημαντική βελτίωση εμφάνισαν τα έσοδα του δημοσίου το Σεπτέμβριο κυρίως λόγω των αυξημένων εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εσόδων από ΦΠΑ με αποτέλεσμα το μήνα αυτό να υπερβούν το στόχο κατά 37,2%.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι το εννεάμηνο εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές έσοδα 2,132 δισ. ευρώ που ήταν αυξημένα 35% (553 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι. Το ίδιο διάστημα οι Δ.Ο.Υ ξεπέρασαν το στόχο για τις εισπράξεις από ΦΠΑ κατά 1,6% και κατά 4,6% το Σεπτέμβριο.

Οι επιδόσεις στους δύο αυτούς τομείς είχαν ως αποτέλεσμα το εννεάμηνο η απόκλιση των εσόδων σε σχέση με το στόχο να περιοριστεί στο 1,4% από 5,7% που ήταν το οκτάμηνο. Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το Σεπτέμβριο σημειώθηκε «υψηλή εισπραξιμότητα» εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Εισπράχθηκαν 273 εκατ. ευρώ έναντι 73 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: Μηνιαίες διασταυρώσεις των ΑΠΔ με τις ασφαλιστικές εισφορές

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ανήλθαν στο σύνολό τους το Σεπτέμβριο σε 61,953 δισ. ευρώ από 61,214 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Μάλιστα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των φυσικών προσώπων που προσήλθαν στις εφορίες για ρύθμιση των οφειλών τους οι οποίοι ανήλθαν στους 526.477 από 182.785 τον Αύγουστο.

Σε δήλωσή του σχετικά με τα αποτελέσματα του εννιαμήνου ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης αναφέρει ότι : «Η επίτευξη των στόχων, όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα, είναι αποτέλεσμα της εστίασης στον προγραμματισμό μας. Η συνέπεια αυτή είναι απότοκος της συνεχούς και άοκνης προσπάθειας που καταβάλλουν όλα τα στελέχη των Δ.Ο.Υ., της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης και της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων αλλά, εν τέλει, όλων των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανά την επικράτεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ