Η Ιρλανδία επιστρέφει στο κλαμπ των ισχυρών

Η Ιρλανδία επιστρέφει στο κλαμπ των ισχυρών

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένος από την πορεία της χώρας.

Η Ιρλανδία επιστρέφει στη λέσχη των «ανεπτυγμένων» οικονομιών μετά την αναβάθμιση σε «Α-» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. 

Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν απέδωσε εύσημα στο οικονομικό επιτελείο για την σημαντικότερη εξέλιξη για τη χώρα του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τότε που κατέρρευσαν οι μεγάλες τράπεζες της χώρας εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, γεγονός που αναπόφευκτα εξανάγκασε την τότε κυβέρνηση να συνάψει δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο Μάικλ Νούναν ευχαρίστησε τον λαό της Ιρλανδίας για τις θυσίες του αλλά και την ωριμότητα που επέδειξε στη διάρκεια των τριών χρόνων της εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

«Η Ιρλανδία πέτυχε σημαντικές αλλαγές στη διάρκεια της κρίσης και απέδειξε ότι είναι μια εύρωστη και ευέλικτη οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Νούναν, επαναλαμβάνοντας επί λέξει τη σχετική διατύπωση στη γνωμοδότηση της Fitch.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η πρόγνωση της Fitch για τον δείκτη οικονομικής ανάπτυξης στο τρέχον έτος είναι πιο αισιόδοξη από αυτή της ίδιας της ιρλανδικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η Fitch προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης +2.2% για το 2014 και +3% έως το 2016.

Σήμερα η Ιρλανδία αξιολογείται με Α- από δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, πρόσθεσε ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών, εννοώντας την Fitch και την Standard & Poor’s.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων στο Δουβλίνο, η αναβάθμιση της ιρλανδικής οικονομίας και από τη Moody’s είναι θέμα ημερών.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fitch, το επιτόκιο για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας έπεσε κάτω από το 2%, μικρότερο από εκείνο της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης του Χρέους, Τζον Κόριγκαν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο των ήδη υψηλό ρυθμό ξένων επενδύσεων στην Ιρλανδία.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμη: Fitch: Αναβάθμισε το ιρλανδικό κρατικό αξιόχρεο σε A-