Jolla: Το κινητό που θέλει να εκθρονίσει το Android

Jolla: Το κινητό που θέλει να εκθρονίσει το Android

Το νέο φινλανδικό smartphone που πατάει στην παράδοση της Nokia και στοχεύει να κατακτήσει τον κόσμο - Δείτε το βίντεο.

Το Jolla (προφέρεται «Γιόλα»), είναι ένα κινητό τηλέφωνο που κατασκευάζεται από μια μικρή φινλανδική εταιρεία και «τρέχει» ένα εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στα gestures. Έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, έχει ενδιαφέρουσα ιστορία και οι φιλοδοξίες των δημιουργών του περιλαμβάνουν την επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δημιουργοί του ήταν στα τελικά στάδια κατασκευής του λειτουργικού συστήματος Sailfish, το οποίο θα εξόπλιζε τη νέα γενιά κινητών τηλεφώνων της NOKIA, όταν η εταιρεία έριξε «λευκή πετσέτα» στον πόλεμο των smartphones και αποφάσισε να συνεταιριστεί με τη Microsoft και να κατασκευάζει τηλέφωνα για Windows.

Όμως οι developers δεν άφησαν τη δουλειά τους να πάει χαμένη, ούτε ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν την ιδέα πως η φινλανδική παράδοση στα κινητά τηλέφωνα θα έσβηνε τόσο άδοξα. Πέντε από αυτούς ίδρυσαν την εταιρεία Jolla και εδώ και τρία χρόνια, έχοντας εξασφαλίσει πάνω από $20 εκατ. από εξωτερικούς επενδυτές, εξελίσσουν τόσο τηλέφωνο όσο και το λειτουργικό του, το Sailfish OS.

Διαβάστε ακόμη: Το Android της Google κυρίαρχος στην αγορά των smartphones

Σε έναν κόσμο όπου το 95% από το ένα δισ. smartphones που πουλήθηκαν το 2013 είχαν λειτουργικό Android ή iOS, και η Microsoft έχει στόχο να αρπάξει όσο μεγαλύτερο ποσοστό μπορεί, τι τύχη μπορεί να έχει αυτή η προσπάθεια; Οι δημιουργοί του δηλώνουν πως απευθυνόμενοι σε κατασκευαστών κινητών -κυρίως στην Κίνα- τους δελεάζουν λέγοντας «με το Sailfish θα ξεχωρίσετε από το σωρό όλων των άλλων χωρίς να κάνετε κανένα συμβιβασμό στη λειτουργικότητα και το hardware». Άλλωστε, κανείς από τους κατασκευαστές δεν κερδίζει χρήματα από το ίδιο το Android, αλλά από τις πωλήσεις των συσκευών τους.

Το Sailfish μπορεί να «τρέξει» εφαρμογές του Android και αυτό είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του. Οι χρήστες του έχουν πρόσβαση στο ρωσικό appstore «Yandex» και σε 80.000 εφαρμογές εκεί, όχι όμως και το Play Store της Google.

Διαβάστε ακόμη: Έρχεται το iOS για αυτοκίνητα

Οι ιδρυτές ποντάρουν πολλά στις αναδυόμενες αγορές της Ινδίας και της Κίνας, όπου εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια φθηνές Android συσκευές. Το Sailfish και το Jolla θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν όσο μεγαλύτερο ποσοστό μπορούν.

Η βασική διαφορά του Sailfish είναι πως δεν στηρίζεται στη λογική των εικονιδίων που «πατά» ο χρήστης, αλλά στα gestures. Δηλαδή σε συνδυασμένες κινήσεις των δαχτύλων στην οθόνη οι οποίες δίνουν εντολές στα προγράμματα. Drop down menus από οποιοδήποτε σημείο δίνουν πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές ενώ η φιλοσοφία του interaction είναι τα λιγότερα δυνατά taps για τις περισσότερες δυνατές λειτουργίες.

Πωλείται κανονικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του site της εταιρείας και κοστίζει 399 € συν 15€ έξοδα αποστολής.

Δείτε το σε δράση