ΚΑΥΚΑΣ: Σε μια αγορά που έχασε 50% στην κρίση, ενίσχυσε την κερδοφορία της

ΚΑΥΚΑΣ: Σε μια αγορά που έχασε 50% στην κρίση, ενίσχυσε την κερδοφορία της
????????????????????????????????????

Ο Νίκος Καυκάς μιλά για τη διάκριση στα βραβεία Κούρος, τις νέες δραστηριότητες του Ομίλου και το επενδυτικό πλάνο 4 εκατ. ευρώ.

Με μια ιστορία 40 ετών δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά και πολύ μεράκι γι’ αυτό που κάνει, η ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. έχει κατακτήσει την κορυφή, αφού είναι η Νο1 σε πωλήσεις ελληνική εταιρεία στο χώρο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, φωτισμού, βιομηχανίας και ενεργειακών λύσεων. Ο τρόπος ανάπτυξής της μέσα στην κρίση αποτελεί «case study», καθώς κατάφερε να διπλασιάσει τα μερίδια αγοράς και τα οικονομικά της μεγέθη σε έναν κλάδο που κατακρημνίστηκε, χάνοντας το 60% της αξίας της, εξαιτίας της παύσης των δραστηριοτήτων στον κλάδο της οικοδομής.

Ανακαινίσεις, συντηρήσεις, ανάκτηση μεριδίου αγοράς από ανταγωνιστές που έκλεισαν, αλλά και άνοιγμα σε νέους τομείς ήταν η «μαγιά» της στρατηγικής που ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο τη θέση της ΚΑΥΚΑΣ στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης οικογενειακής επιχείρησης, Νίκος Καυκάς το 2016 ήταν μια πολύ καλή χρονιά με τον τζίρο να κλείνει ενισχυμένος κατά 12% σε σχέση με πέρυσι στα 123 εκ. ευρώ. «Φέτος διευρύναμε το δίκτυο των καταστημάτων μας προσθέτοντας έξι νέα, ενώ προχωρήσαμε στην πρόσληψη 100 εργαζομένων και σε διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχουμε. Η επένδυση ήταν της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ» τονίζει ο κ. Καυκάς προσθέτοντας πως για το 2017 το business plan περιλαμβάνει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ.

kafkas2
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης οικογενειακής επιχείρησης, Νίκος Καυκάς.

Ο ίδιος είναι δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας, απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και κάτοχος master στη διοίκηση επιχειρήσεων, που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 1996, όταν ο πατέρας του έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή – από το 1975 όταν ο πατέρας του από ηλεκτρολόγος έκανε τη μετάβαση στο εμπόριο και άνοιξε το πρώτο κατάστημα – αναφορικά με το τι έχει πετύχει όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία, μας λέει ότι πρόκειται για μια κερδοφόρο υγιή ελληνική επιχείρηση που σήμερα απασχολεί 800 άτομα προσωπικό, εξυπηρετεί περισσότερους από 10.000 πελάτες και διαθέτει 55 καταστήματα. «Από το 2009, όταν ήρθε η κρίση, μέχρι και σήμερα ο κλάδος μας έχει χάσει το 60%, υποχωρώντας από τα 800 εκατομμύρια ευρώ τζίρο στα 320 εκατ. ευρώ, δεχόμενος ισχυρότατο πλήγμα από την πτώση στην οικοδομή. Η ΚΑΥΚΑΣ αποτελεί περίπτωση εταιρείας, που ενώ ο κλάδος της έπεσε σχεδόν 50% εκείνη ήταν κερδοφόρα, υπερδιπλασίασε το προσωπικό της και αύξησε το μερίδιο αγοράς της, από το 8% το 2008 σε 35% σήμερα».

Στόχος δε της διοίκησης είναι να μεγαλώσει κι άλλο γεωγραφικά, αυξάνοντας τα επόμενα χρόνια τον αριθμό των καταστημάτων στα 70-75. Ειδικότερα για το 2017 η ΚΑΥΚΑΣ εστιάζει στην επέκταση του δικτύου της, δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας σε επίπεδο φωτισμού, όπως επίσης στην ανάληψη περισσότερων έργων σε Δήμους και την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με ξενοδοχεία και βιομηχανίες. «Η δραστηριότητά μας σε μέρη που υπάρχει τουρισμός πάει καλά διότι τα ξενοδοχεία προβαίνουν σε ανακαινίσεις και εμείς φροντίζουμε, ώστε να έχουμε παρουσία στα σημαντικότερα νησιά. Σε ότι αφορά τη βιομηχανία είναι ένα πελατολόγιο στο οποίο εστιάσαμε τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών».

Όσο για τη σχέση της εταιρείας με τις τράπεζες ο κ. Καυκάς κάνει λόγο για ελεγχόμενο τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος υπάρχει για να υποβοηθά την επέκταση των δραστηριοτήτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι τράπεζες πλέον δίνουν χρήματα επιλεκτικά και κοιτάζουν προσεκτικά την ποιότητα του management μιας επιχείρησης. Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως ακόμα και αν δώσουν δάνειο, το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό σε σχέση με το ευρωπαϊκό. «Στην Ευρώπη αντίστοιχου μεγέθους εταιρείες με εμάς δανείζονται με επιτόκιο κάτω του 1%, όταν εμείς δανειζόμαστε με 4%».

kaykas-1b

Και ενώ πολλοί τον έχουν πλησιάσει για να συνεργαστούν μαζί του σε επίπεδο franchise εκείνος αρνείται να ακολουθήσει αυτή την πολιτική, αφενός γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, αφετέρου γιατί του στερεί τη δυνατότητα να ελέγχει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Κάθε πρωί ξυπνάμε και θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Το να είμαστε χρήσιμοι στον πελάτη συνιστά καθημερινή μας εμμονή».

Άλλωστε ο ίδιος ανήκει στην κατηγορία επιχειρηματιών που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία. Ήταν δε από τους ανθρώπους που επένδυσαν στην απόκτηση καταρτισμένου εργατικού δυναμικού το οποίο έμεινε ξαφνικά εκτός αγοράς και χωρίς αντικείμενο όταν δέχτηκε το πλήγμα η οικοδομή. «Όταν οι άλλοι μαζεύονταν εμείς κάναμε το αντίθετο. Δεν είναι μόνο η οικοδομή που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κάποιος. Εμείς αν τα καταφέραμε και αναπτυχθήκαμε οφείλεται στο ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει δουλειά. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τα δεδομένα και να δημιουργήσουμε ανάγκες».

?????????????????????????

Αντικατάσταση ενεργοβόρων φωτισμών με τεχνολογία led
Το τελευταίο διάστημα η ΚΑΥΚΑΣ ακολουθώντας τις τεχνολογικές επιταγές της εποχής, συμμετέχει σε διαγωνισμούς που προάγουν τη δημιουργία «έξυπνων πόλεων» (smart cities). Προσεχώς παραδίδεται έργο που αφορά το smart lighting και το smart parking στην περιοχή της Χαλκίδας, στο οποίο συμμετέχουν ως χορηγός μαζί με την Cosmote και τη Cisco. «Πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως πιλότος για την ανάληψη νέων έργων σε άλλους Δήμους της χώρας. Γενικότερα «τρέχουν» πολλά projects εξοικονόμησης ενέργειας. Το κράτος παραμένει σπάταλο σε ότι αφορά τον φωτισμό των δρόμων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Αν κάτι μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό αυτό είναι ότι δεν βάζουμε ποτέ no name προϊόντα και γι’ αυτό μας προτιμούν».

Σε ότι αφορά το internet of things στην Ελλάδα, η άποψη του κ. Καυκά είναι πως έχει ακόμα δρόμο. «Το home automation έχει ξεκινήσει να δουλεύει με αργά μεν βήματα, αλλά είναι κάτι που πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη προοπτική».

kaykas-14

Η διάκριση στα βραβεία ΚΟΥΡΟΣ
Στα πλαίσια της 22ης απονομής των επιχειρηματικών βραβείων «Κούρος» από την Λέσχη Επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στην ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε., το βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας με τον κ. Καυκά να δηλώνει έκπληκτος όταν πληροφορήθηκε για τη διάκριση. «Όταν μας πήραν τηλέφωνο να μας το ανακοινώσουν νομίζαμε ότι κάποιος μας έκανε πλάκα. Πέρα από την έκπληξη, αποτελεί τιμή και μια μορφή επιβράβευσης των κόπων μας. Ότι πετύχαμε το πετύχαμε με το σπαθί μας και με το σταυρό στο χέρι. Είμαστε μια υπεύθυνη επιχείρηση και αυτό αποδεικνύεται από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια με τους συνεργάτες, τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους προμηθευτές μας».

Αξιακό υπόβαθρο και σωστή διαπαιδαγώγηση από τον πατέρα του είναι, όπως μας λέει, τα εφόδια που τον συντροφεύουν στην επαγγελματική του καριέρα, εξηγώντας πως οι αξίες αποτελούν αναγκαία συνθήκη για να εξελιχθεί ένας επιχειρηματίας έτσι ώστε να καταφέρει να καλλιεργήσει μια αξιακή κουλτούρα στο εσωτερικό της εταιρείας του. Προσθέτει δε πως εξίσου αναγκαία είναι και η ικανότητα του να προσαρμόζεται κανείς εύκολα στις νέες συνθήκες. «Να έχετε τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά και να είστε έτοιμοι να κάνετε να την αυτοκριτική σας. Τι μπορείτε εσείς να κάνετε ακόμα καλύτερα και που κάνετε λάθος. Υιοθετείστε την κουλτούρα του να είστε έξω από το comfort zone» είναι η συμβουλή που δίνει σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με το επιχειρείν.