Το κακόβουλο λογισμικό «απειλεί» τα smartphones

Το κακόβουλο λογισμικό «απειλεί» τα smartphones
Photo: REUTERS

Μία στις τρεις εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά μπορεί να περιέχει κακόβουλο λογισμικό, σύμφωνα με έρευνα της Symantec.

Πάνω από το 30% των εφαρμογών για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα μπορεί να περιέχει κακόβουλο λογισμικό, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Symantec, εξειδικευμένης στην προστασία της πληροφορίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία, το λογισμικό που εντοπίστηκε στο ένα τρίτο των εφαρμογών κατατάσσεται στην κατηγορία grayware. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει λογισμικά στα οποία η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του νόμιμου και του κακόβουλου δεν είναι ξεκάθαρη. Το grayware αφορά εφαρμογές, οι οποίες μπορεί να μην έχουν κρυμμένο κάποιο αναγνωρίσιμο κακόβουλο λογισμικό (malware), μπορούν, όμως, με κάποιο τρόπο να προκαλέσουν βλάβη.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Symantec, παράδειγμα αποτελεί ο εντοπισμός της θέσης του χρήστη, η καταγραφή των συνηθειών περιήγησης στο διαδίκτυο αλλά και η διοχέτευση ανεπιθύμητων διαφημίσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε πολλές περιπτώσεις, οι δημιουργοί του grayware συχνά διατηρούν ένα προκάλυμμα νομιμότητας, τονίζοντας τις δυνατότητες της εφαρμογής στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας άδειας χρήσης λογισμικού.

Διαβάστε ακόμη: Spotify: Δωρεάν έκδοση ειδικά για smartphones

Αξίζει να σημειωθεί ότι το grayware δεν αποτελεί νέο φαινόμενο καθώς ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία, προσελκύοντας την προσοχή, όταν ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως τα spyware, ήταν ενσωματωμένα μαζί με τις δωρεάν εφαρμογές. Δεδομένου ότι οι χρήστες PC έγιναν πιο συνειδητοποιημένοι, γνωρίζοντας τι εγκαθιστούν, αυτό το είδος διείσδυσης στους υπολογιστές έσβησε. Ωστόσο, η άφιξη νέας γενιάς smartphones δημιούργησε και μία νέα αγορά λογισμικού. Πλέον, οι καταναλωτές είναι πιο επιρρεπείς στο να αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη αγορά φορητού λογισμικού με τον ίδιο βαθμό αφέλειας που μπορεί να αντιμετώπιζαν την αγορά desktop (υπολογιστή γραφείου) πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Οι εφαρμογές κινητών εγκαθίστανται συχνά με μεγάλη ευκολία, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη του τι είναι ικανές να κάνουν.

Πέρυσι, το Norton Mobile Insight, το εργαλείο ανάλυσης εφαρμογών της Symantec, ανέλυσε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια εφαρμογές, και παρουσίασε ότι 1,5 εκατομμύρια μπορούν να καταταχθούν ως κακόβουλο λογισμικό (malware).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής με λογισμικό grayware είναι το InstLike, που προέτρεπε του χρήστες του Instagram να μοιραστούν τους κωδικούς τους, με στόχο την αύξηση των «likes» και των «followers» δωρεάν. Επίσης, ένα είδος του mobile grayware που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ως madware (κακόβουλο λογισμικό). Συγκεκριμένα, το madware αναφέρεται σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν επιθετικά ad libraries. Το ad library είναι ένα στοιχείο της εφαρμογής που μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για τον χρήστη για σκοπούς παρουσίασης στοχευμένης διαφήμισης. Ορισμένα, όμως, ad libraries υιοθετούν επιθετικές τακτικές, όπως η διαρροή προσωπικών πληροφοριών, η παρουσίαση διαφημίσεων στο notification bar, η δημιουργία εικόνων με διαφημίσεις ή αλλαγή των bookmarks. Πρόσφατη μελέτη της Symantec έδειξε ότι από τα 65 γνωστά ad libraries, ποσοστό πάνω από 50% κατατάσσονται ως madware.

Διαβάστε ακόμη: Symantec: διαδικτυακές απάτες μετά τον τυφώνα Χαϊγιάν