Symantec: διαδικτυακές απάτες μετά τον τυφώνα Χαϊγιάν

Symantec: διαδικτυακές απάτες μετά τον τυφώνα Χαϊγιάν

Απατεώνες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την προσπάθεια για άμεση συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας.

Διαδικτυακοί απατεώνες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα φιλανθρωπίας που έχουν δημιουργήσει οι πολυάριθμες αναφορές των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης για την τραγική κατάσταση στις Φιλιππίνες, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα, που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να κάνει έκκληση για βοήθεια σε κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Ενώ έχουν αναρτηθεί πολλά νόμιμα αιτήματα δωρεών στα κοινωνικά δίκτυα και σε μία σειρά δημοφιλών ιστοσελίδων, δυστυχώς, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Symantec (δημιουργό των προγραμμάτων λογισμικού Norton), οι απατεώνες άρχισαν, ήδη, να αξιοποιούν την κατάσταση προς όφελός τους, δημιουργώντας μηνύματα – παγίδες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που περιέχουν ψεύτικα αιτήματα δωρεών.

Διαβάστε ακόμη: Η Google συνδράμει στη διάσωση αγνοουμένων στις Φιλιππίνες

Η Symantec έχει αποκαλύψει παρόμοιες τακτικές γύρω από τέτοιου είδους τραγωδίες ξανά στο παρελθόν, όπως όταν είχε συμβεί η καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και ο τυφώνας Σάντυ στις ΗΠΑ, και αναμένει, όπως ανακοίνωσε, να έρθουν στο φως και άλλες απάτες με ανάλογο περιεχόμενο, τις προσεχείς ημέρες.

Η εταιρεία, αν και προτρέπει το κοινό να συνεχίσει να συνεισφέρει, υπενθυμίζει ότι οι χρήστες του ίντερνετ πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί, όταν προχωρούν σε online δωρεές. Έτσι, προτείνει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ανοίγουν e-mail με τέτοια αιτήματα, να πιστοποιούν την αυθεντικότητα του οργανισμού στον οποίο θα μεταφέρουν το ποσό που επιθυμούν και να μην απαντούν σε e-mail που απαιτούν να δώσουν προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ