«Καλησπέρα Αλέξη»: Τα sms της παραίτησης του Δημήτρη Παπαδημητρίου

«Καλησπέρα Αλέξη»: Τα sms της παραίτησης του Δημήτρη Παπαδημητρίου
(Ξένη Δημοσίευση) O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου ενημερώνονται κατά την επίσκεψή τους στην PATRAS S.A (Χημικά και Βιοφαρμακευτικά Εργαστήρια Πατρών ΑΕ) που βρίσκεται στην ΒΙΠΕ Πατρών, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018. O πρωθυπουργός επισκέπτεται την Πάτρα όπου θα μιλήσει στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιείτε στο Νέο Λιμάνι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ

Ο προσωπικός τόνος και το παρασκήνιο της αποχώρησης από την κυβέρνηση του υπουργού Οικονομίας.

Της Βούλας Κεχαγιά

Δύο γραπτά μηνύματα (sms) σφράγισαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το τέλος της συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ήταν το μήνυμα της υποβολής παραίτησης που έστειλε ο αποχωρήσας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και το μήνυμα αποδοχής της παραίτησής του από τον πρωθυπουργό.

Το πρώτο μήνυμα εστάλη από τον μέχρι προχθές υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης στον προσωπικό αριθμό του πρωθυπουργού και το δεύτερο αποτέλεσε ουσιαστικά την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Παπαδημητρίου.

Το περιεχόμενό τους καταδεικνύει τη σχέση σεβασμού και εκτίμησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον παραιτηθέντα υπουργό καθώς, όπως αποκαλύπτει το «Έθνος», τα sms είχαν περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα παρά πολιτικό. Ο αποχωρήσας υπουργός επέστρεψε αργά τη νύχτα της Δευτέρας στην Αθήνα από την Τρίπολη, όπου και άνοιξε νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας – ως αρμόδιος υπουργός – τις εργασίες του αναπτυξιακού και περιφερειακού συνεδρίου Πελοποννήσου.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος νωρίτερα είχε ερωτηθεί από τοπικό κανάλι για την απομάκρυνση της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας η οποία είχε αποφύγει να μιλήσει δημοσίως για το θέμα, συζήτησε μαζί της για τα δεδομένα.

Φαίνεται ότι το ζευγάρι, εκτιμώντας την κατάσταση αλλά και τις πιέσεις που ασκούνταν ήδη από το απόγευμα από παράγοντες εκτός κυβέρνησης για παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου, έκρινε πως η αποχώρηση του υπουργού κα συγχρόνως συζύγου της Ράνιας Αντωνοπούλου ήταν επιβεβλημένη. Ο παραιτηθείς υπουργός εκτίμησε ότι για λόγους ηθικής τάξης, αλλά και για να μην αποτελέσει η παραμονή του την αφορμή για να βρεθεί σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση, έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή το.

Γύρω στα μεσάνυχτα ο κ. Παπαδημητρίου αποφάσισε, λόγω και του προχωρημένου της ώρας, να αποστείλει προσωπικό μήνυμα με αποδέκτη τον πρωθυπουργό. Ενδεχομένως και η αποστολή ενός γραπτού μηνύματος να ήταν μια πολύ πιο εύκολη διαδικασία για τον ίδιο. «Καλησπέρα Αλέξη. Πιστεύω ότι καταλαβαίνεις πως είναι δύσκολη η παραμονή μου στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό σου δίνω την παραίτησή μου. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να υπηρετήσω τη χώρα» έγραφε το sms που έστειλε στον πρωθυπουργό. Σε λίγα λεπτά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου λάμβανε στο κινητό του ένα απαντητικό μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα, με διακριτά τα στοιχεία της συναισθηματικής φόρτισης: «Λυπάμαι πολύ. Ορισμένες φορές η ζωή φέρνει τα πράγματα διαφορετικά απ’ ό,τι τα σχεδιάζουμε. Καταλαβαίνω τη δυσκολία σου και τη σέβομαι. Θέλω να σ’ ευχαριστήσω για όσα έκανες».

Αργότερα οι δύο άντρες συμφώνησαν να τα πουν από κοντά τις επόμενες ημέρες. Κάπως έτσι τερματίστηκε η θητεία του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μία θητεία που ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου του 2016, στον πρώτο ανασχηματισμό της δεύτερης διακυβέρνησης Τσίπρα.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ήταν ένα πρόσωπο, στο οποίο πόνταρε ο πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι με τις υψηλές διασυνδέσεις του στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προωθήσει σε μεγάλο βαθμό τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την επιστροφή της ανάπτυξης.

Στην πορεία θεωρήθηκε ωστόσο – και αυτό επιβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές – ότι ο κ. Παπαδημητρίου, που δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, κινούσε με αργούς ρυθμούς όλες τις επενδυτικές και αναπτυξιακές διαδικασίες για τη χώρα, προκαλώντας κάποιες καθυστερήσεις. Κατά τις πληροφορίες, η αντικατάστασή του εθεωρείτο περίπου βέβαιη όταν ο πρωθυπουργός θα αποφάσιζε ανασχηματισμό. Ένα επίδομα ενοικίου και δύο γραπτά sms την επέσπευσαν…

Πηγή: Έθνος