«Καμπάνα» 107 εκατ. δολαρίων στη Pfizer

«Καμπάνα» 107 εκατ. δολαρίων στη Pfizer
Photo:

H CMA κατηγορεί τη φαρμακευτική εταιρεία για υπερκοστολόγηση ενός φαρμάκου κατά της επιληψίας.

Η αρμόδια αρχή για θέματα ανταγωνισμού της Βρετανίας (CMA) επέβαλε στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer πρόστιμο 107 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει επιβάλλει ποτέ μέχρι σήμερα, με την κατηγορία ότι χρέωνε το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) υπερβολικά υψηλές τιμές για ένα φάρμακο κατά της επιληψίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ετήσιες δαπάνες του NHS για τις κάψουλες νατριούχου φαινυτοΐνης, τις οποίες και λαμβάνουν περίπου 48.000 ασθενείς στη χώρα, αυξήθηκαν από τα 2 εκατ. στερλίνες το 2012 σε περίπου 50 εκατ. το 2013. Σύμφωνα με την CMA, η αύξηση της τιμής οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Pfizer πούλησε το φάρμακο το 2012 στην Flynn Pharma σε 17πλάσια τιμή σε σχέση με αυτή που το χρέωνε προηγουμένως, και η Flynn Pharma έβαλε με τη σειρά της το δικό της “καπέλο”.

Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο και στη Flynn Pharma ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, ζητώντας παράλληλα και από τις δύο εταιρείες να μειώσουν τις τιμές τους.

Από την πλευρά τους, Pfizer και Flynn Pharma αρνούνται τις κατηγορίες περί άδικων τιμών και υποστηρίζουν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του φαρμάκου στη Βρετανία ήταν πολλές φορές πολύ υψηλότερη συγκριτικά με την τιμή του στην Ευρώπη.

Γενικότερα οι τιμές των φαρμάκων έχουν γίνει ένα καυτό πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες είναι ελεύθερες να καθορίσουν την τιμή και την αύξηση της ανά πάσα στιγμή, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο όπου είναι συνήθως καλά ελεγχόμενες.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, οι Pfizer και Flynn Pharma σκόπιμα προχώρησαν σε αυτές τις τροποποιήσεις του φαρμάκου, καθώς δεν υπήρχαν άλλοι ανταγωνιστές-προμηθευτές.

Η περίπτωση λίγο πολύ θυμίζει την υπόθεση του Μάρτιν Σκρέλι, ο οποίος αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου Daraprim για το AIDS, κατά 5500% και σήμερα είναι ο πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο.