Ο «πιο μισητός άνθρωπος στις ΗΠΑ» μειώνει την τιμή φαρμάκου για το AIDS

Ο «πιο μισητός άνθρωπος στις ΗΠΑ» μειώνει την τιμή φαρμάκου για το AIDS

Ο πρώην επενδυτής, Μάρτιν Σκρέλι, έκανε κάποια βήματα πίσω μετά τη δημόσια κατακραυγή.

Αγόρασε το φετινό καλοκαίρι τα δικαιώματα για την πώληση του φαρμάκου Daraprim για λογαριασμό της εταιρείας του, Turing, με 55 εκατ. δολάρια. Μέχρι την αγορά αυτή, το φάρμακο κόστιζε 13,5 δολάρια ανά δισκίο. Με δική του απόφαση, το αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται και από ασθενείς που πάσχουν από τον ιό HIV, έφτασε να πωλείται προς 750 δολάρια το δισκίο.

Η συγκεκριμένα απόφαση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, όπου χιλιάδες πολίτες μέσω των λογαριασμών τους στα social media επιτέθηκαν στον Σκρέλι και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το κέρδος, αλλά και για την αρχική του αλαζονεία να χλευάσει όποιον προσπάθησε να του ζητήσει τον λόγο.

Τελικά, και υπό το βάρος πιέσεων που έφτασαν έως και την Χίλαρι Κλίντον, ο Σκρέλι δήλωσε σε Αμερικανό δίκτυο ότι προτίθεται να μειώσει την τιμή του φαρμάκου «σε πιο προσβάσιμα επίπεδα». Ο ίδιος, βέβαια, δεν προσδιόρισε ποια είναι αυτά τα επίπεδα, όμως ήδη ο συγκεκριμένος πρώην επενδυτής σε hedge fund έχει μετατραπεί στον «πιο μισητό άνθρωπο στις ΗΠΑ», μετά τον οδοντίατρο που πριν μερικούς μήνες σκότωσε το διάσημο λιοντάρι Σεσίλ.

«Αυτό που θέλαμε είναι να αυξήσουμε τα κέρδη», υποστηρίζει ο Σκρέλι σε διάφορες συνεντεύξεις που έχει δώσει τις τελευταίες μέρες σε αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται στην παραγωγή περίπου εβδομήντα χρόνια και χρησιμοποιείται από ασθενείς που πάσχουν από AIDS αλλά και από καρκίνο. Κι αυτό ήταν που ο 32χρονος Σκρέλι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, όμως τελικά η απόφαση αυτή φαίνεται εντελώς καταστροφική.