Καρέ – καρέ η «Μαύρη Πέμπτη» της Ουκρανίας

Καρέ – καρέ η «Μαύρη Πέμπτη» της Ουκρανίας

Δείτε βίντεο και εικόνες από τον εμφύλιο που συγκλονίζει τη χώρα. 

Παρά την εκεχειρία, που δεν κράτησε παρά λίγες ώρες και τις δηλώσεις της κυβέρνησης για επικείμενη συμφωνία με την αντιπολίτευση, η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται αφήνοντας πίσω της νεκρούς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τους διαδηλωτές ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου.

«Τα πυρά συνεχίζονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία κατηγορούνται οι διαδηλωτές για παραβίαση της εκεχειρίας. Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ανταπέδωσε τα πυρά των διαδηλωτών στον δρόμο ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν νέα θύματα. Μέσα σε δύο μέρες συγκρούσεων επίσημα οι νεκροί υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 77.

Στην αστυνομική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι επιτόπου έχουν αναπτυχθεί ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις για να επιτρέψουν την υποχώρηση των αστυνομικών που έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, εάν δεχθούν επίθεση.

Ταυτόχρονα, συμπλοκές ανάμεσα στους βουλευτές ξέσπασαν στον ουκρανικό κοινοβούλιο κατά την ανάπαυλα των εργασιών, καθυστερώντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.

Χάος επικράτησε στην αίθουσα των συνεδριάσεων όταν βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα. Μετά την αποχώρηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ρίμπακ συνεχίσθηκαν οι διαπληκτισμοί.

1/35
Photo: REUTERS