Κατάλογος για… κατασκόπους

Κατάλογος για… κατασκόπους

 Οι 50 σελίδες με τα μυστικά «όπλα» της NSA.

Δεν προοριζόταν για κοινή θέα. Κι αν και κατάλογος προϊόντων, όσοι τον ξεφύλλισαν δεν αναζητούσαν ρούχα, εσώρουχα, παπούτσια, κάλτσες κλπ. Στις 50 σελίδες του, εξάλλου, τα «καλούδια» ήταν για λίγους κι εκλεκτούς, κατά… προτίμηση Αμερικανούς κατασκόπους, που αναζητούσαν νέα «όπλα» για να παγιδεύσουν τον εχθρό.

Ο κατάλογος φέρει την υπογραφεί της NSA. Περιήλθε στην κατοχή του έγκριτου Der Spiegel, μέσα από τα έγγραφα του φακέλου Σνόουντεν. Και σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, διαφημίζει την πολύτιμη «πραμάτεια» της υποδιεύθυνσης ANT. Μία hich tech “εργαλειοθήκη” για κατασκοπία σε όλες της τις διαστάσεις, σε βάρος φυσικών προσώπων, κρατών και βιομηχανιών…

Οι δυνατότητες; Τεράστιες, που χρονολογούνται από τις απαρχές κιόλας της οικονομικής κρίσης, πίσω στο 2008. Όλα ήταν από τότε ορατά στο ηλεκτρονικό «μάτι» της NSA και των συνεργατών της. Τα κεντρικά ηλεκτρονικά συστήματα εταιριών, οι υπολογιστές μας, τα κινητά μας.

Διαβάστε ακόμη: Νέες αποκαλύψεις από τον Σνόουντεν για τις μυστικές παρακολουθήσεις

Άλλα παρέχονται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους, άλλα κοψοχρονιά κι άλλα σε τιμές-«φαρμάκι». Ένα καλώδιο, για παράδειγμα, που επιτρέπει στο προσωπικό του τμήματος Επιχειρήσεων Εξατομικευμένης Πρόσβασης-ΤΑΟ της NSA «να βλέπουν οτιδήποτε εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπό παρακαλούθηση υπολογιστή» κοστίζει μόλις 30 δολάρια.

Πιο «τσουχτερός» είναι ένας «ενεργός σταθμός GSM» -ένα εργαλείο, που μπορεί να μιμείται τις λειτουργίες ενός πύργου κινητής τηλεφωνίας, άρα να υποκλέπτει τις συνομιλίες με κινητά- αγγίζοντας σε τιμή τα 40.000 δολάρια.

Ακόμη πιο «έξυπνες» συσκευές για την υποκλοπή δεδομένων από υπολογιστή, όπως πειραγμένα USB, που μπορούν να λαμβάνουν και να μεταδίδουν δεδομένα μέσω ραδιοκυμάτων χωρίς να εντοπίζονται, στοιχίζουν το κάτι τις παραπάνω: 1 εκατομμύρια δολάρια η 50δα!

Από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της ANT είναι πάντως όσα έχουν να κάνουν με την υποκλοπή BIOS -του λογισμικού έναρξης λειτουργίας ενός υπολογιστή. Τα πλεονεκτήματα, γράφει το Der Spiegel, είναι πολλαπλά. Αν και υπό παρακολούθηση «το PC δείχνει να λειτουργεί κανονικά», αναφέρει, «καθώς ο “εισβολέας” παραμένει αόρατος από τα antivirus και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα ασφαλείας».

Σνόουντεν: «Η αποστολή μου ολοκληρώθηκε»

«Ακόμη κι εάν ο σκληρός δίσκος του διαγραφεί κι αντικατασταθεί με ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο λογισμικό (malware) της ΑΝΤ μπορεί να λειτουργεί κανονικά, διασφαλίζονται ότι η κατασκοπία θα συνεχίζεται, σε έναν υπολογιστή που θεωρείται πλέον “καθαρός”. Όχι τυχαία, το όνομα του malware είναι “Επιμονή” (“Persistence”)… Άλλα προγράμματα της ANT “χτυπούν” routers που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς ή και “τείχη προστασίας” υλικού (hardware firewalls). Έτσι λοιπόν “χτυπήθηκαν” -εν αγνοία τους- βιομηχανικοί κολοσσοί», όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό. Μεταξύ αυτών είναι η αμερικανική Cisco, η κινεζική ανταγωνίστριά της Huawei και η κατασκευάστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell.

«Στη Cisco δεν συνεργαζόμαστε με οποιαδήποτε κυβέρνηση για την τροποποίηση του εξοπλισμού μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική εταιρία. Αξιωματούχοι άλλων εταιριών-«θυμάτων», όπως η Western Digital, η Juniper Networks και η Huawei επίσης επικαλέστηκαν παντελή άγνοια για την σε βάρος τους δράση της NSA. Η Dell από την πλευρά της διευκρίνισε στο Der Spiegel ότι «σέβεται και συμμορφώνεται με τους νόμους όλων των χωρών, όπου δραστηριοποιείται».

Όμως, τα «τζιμάνια» της ANT κάθε άλλο παρά χάνουν τον ύπνο τους, τώρα που αποκαλύπτεται η μυστική τους δράση. «Συνεχίζουν να ενισχύουν το οπλοστάσιό τους», γράφει το γερμανικό περιοδικό. Άλλωστε, «οι συγγραφείς του καταλόγου υπόσχονται την ανάπτυξη νέων εργαλείων, που θα παρουσιαστούν σε μελλοντικές εκδόσεις»…