Τι πραγματικά συμβαίνει με την Deutsche Bank;

Τι πραγματικά συμβαίνει με την Deutsche Bank;

Στο μάτι του χρηματιστηριακού κυκλώνα έχει βρεθεί ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός - Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα;

Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει περιέλθει σε δεινή θέση με τους επενδυτές να ανησυχούν ιδιαιτέρως για την μεγάλη πτώση των μετοχών της τράπεζας τα τελευταία 24ωρα.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως: «οι επενδυτές ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αλλά και τις οικονομικές συνέπειες των δικαστικών υποθέσεων στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται η γερμανική τράπεζα».

Υπενθυμίζεται πως η Deutsche Bank κατέγραψε ζημίες 600 εκατομμυρίων στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 με τις συνολικές απώλειες για το 2015 να ανέρχονται στα 6.8 δισ.

Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει επίσης πως: «έντονη ανησυχία προκαλούν στους επενδυτές και οι δικαστικές περιπέτειες της Deutsche Bank». Παράλληλα, μιλώντας στο Bloomberg ο Hans Michelbach, μέλος της οικονομικής επιτροπής του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε πως: «Η πτώση των μετοχών της γερμανικής τράπεζας δεν είναι τόσο ένας αντικατοπτρισμός του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας, αλλά αντανακλά μια συνολική αίσθηση ανασφάλειας στις αγορές».

Η Deutsche Bank εξετάζει την επαναγορά ορισμένων ομολόγων της για να μπορέσει πιθανόν να αντιμετωπίσει τις μαζικές πωλήσεις της μετοχής της αυτό τον μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα ομόλογά της υψηλότερου ρίσκου, όπως αυτά που μπορούν να μετατραπούν υπό προϋποθέσεις σε μετοχές (CoCos), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η τράπεζα έχασε 4 δισ. ευρώ σε ένα μήνα
Οι απώλειες της μετοχής της τράπεζας περιορίσθηκαν χθες το βράδυ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού έγινε γνωστή η είδηση αυτή, αλλά η βουτιά που έκανε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αυτό τον μήνα έχει αφαιρέσει περισσότερα από 4 δισ ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Τζον Κράιαν μπορεί να αναδιαρθρώσει με επιτυχία την τράπεζα, καθώς η μεταβλητότητα στις αγορές πλήττει τα κέρδη της και οι δικαστικές έρευνες εναντίον της απειλούν να αυξήσουν τις δαπάνες της. Με τέτοιες ανησυχίες να βαραίνουν τις μετοχές και τα ομόλογα της τράπεζας, η εταιρεία μπορεί να επιδιώξει να επιτύχει κεφαλαιακά κέρδη με την επαναγορά ομολόγων της σε τιμές χαμηλότερες των ονομαστικών τους.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η Deutsche αποτελεί την επιτομή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αδύναμη κερδοφορία της θα πάρει χρόνια για να αυξηθεί και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της γερμανικής τράπεζας, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί έως το 2019, σημειώνει η εφημερίδα. Η αλήθεια είναι, σημειώνει η WSJ, ότι η Deutsche έχει καταγράψει εμπροσθοβαρώς το κόστος της αναδιάρθρωσής της, περιλαμβανομένων ζημιών 1 δις ευρώ το 2015, και έχει προγραμματίσει την πληρωμή σχεδόν 8 δις ευρώ για δικαστικές δαπάνες: Τα 5,5 δις ευρώ ως προβλέψεις και άλλα 2,2 δις ευρώ που θεωρεί ως ενδεχόμενες προβλέψεις. Αυτό το κόστος, προσθέτει το δημοσίευμα, είναι αρκετό, αλλά όχι όσο θα έπρεπε, καθώς τα πιο πρόσφατα προβλήματα, που σχετίζονται, για παράδειγμα, με τις έρευνες για ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία, μπορεί να αυξήσουν πολύ τον λογαριασμό για τη Deutsche.

«Η τράπεζα είναι σταθερή σαν βράχος»
Αν και η γερμανική τράπεζα έχει άφθονα μετρητά για να αγοράσει ομόλογά της, αναφέρει το Bloomberg, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την επαναγορά και αυτή μπορεί να θεωρείται για την ώρα μη ελκυστική ενέργεια, δήλωσε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων της εταιρείας.
Η Deutsche έχει εκδώσει ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (που δεν έχουν λήξει ακόμη) ύψους περίπου 53,8 δις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ η σταθμισμένη μέση διάρκεια λήξης του συνολικού χρέους της, ύψους 144 δις ευρώ, είναι έξι χρόνια.

Ο Κράιαν δήλωσε με υπόμνημα στους εργαζόμενους ότι η τράπεζα «είναι σταθερή σαν βράχος». Η εταιρεία, πρόσθεσε, έχει μεγάλη «δυνατότητα και δέσμευση να πληρώνει κουπόνια (τοκομερίδια) στους επενδυτές» που κατέχουν τα CoCos της.

Ανακάμπτουν σήμερα οι μετοχές της τράπεζας
Μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι η γερμανική τράπεζα εξετάζει την επαναγορά ορισμένων ομολόγων της για να μπορέσει πιθανόν να αντιμετωπίσει τις μαζικές πωλήσεις της μετοχής της, η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 6,5%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300, που χθες υποχώρησε κατά 1,6% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2013, ενισχυόταν κατά 1,5%, ενώ ο δείκτης Euro STOXX 50 σημείωνε άνοδο κατά 1,9%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters StarMine, περίπου οι μισές από τις εταιρίες στο πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 έχουν ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου. Εξ αυτών, το 52% έχει ξεπεράσει ή επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των αναλυτών ενώ το 48% ανακοίνωσε αποτελέσματα χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς.