Καζάνι που βράζει η κυβέρνηση για τον φόρο ακινήτων

Καζάνι που βράζει η κυβέρνηση για τον φόρο ακινήτων

Και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βγαίνουν στο «αντάρτικο», απειλώντας να μην ψηφίσουν  το νομοσχέδιο αν δεν γίνουν αλλαγές. 

Φουντώνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Μετά τις ενστάσεις από 22 βουλευτές της ΝΔ, σειρά πήραν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και διεμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα να βρει τα ισοδύναμα.

Ενδεικτικά ο γραμματέας της Κ.Ο., κ. Παναγιώτης Ρήγας, φέρεται να είπε πως «θα πρέπει να φορολογηθούν όλοι με βάση το Ε9, την περιουσία τους. Το 2012 από το χαράτσι υπήρξαν έσοδα 2,75 δισ ευρώ. Τώρα που ο Στουρνάρας επεκτείνει το φόρο και σε αγρότες υπολογίζει τα έσοδα σε 2,9 δις ευρώ. Πως είναι δυνατόν; Προφανώς κάποιους απαλλάσσει από την φορολογία».

Με την τοποθέτηση συμφώνησε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο κ. Γιάννης Δριβελέγκας είπε «να βρει τα ισοδύναμα ο Στουρνάρας, αλλιώς να παραιτηθεί. Εμείς δεν θα κάνουμε καραγκιοζιλίκια με ερωτήσεις και δήθεν διαπραγμάτευση», αφήνοντας αιχμές για διάφορους βουλευτές της ΝΔ.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο Μιχάλης Κασσής, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος εξήγησε ότι «από φόρο περιουσίας που ζητούσαμε πήγαμε σε φόρο ακινήτων».

Ο κ. Γιώργος Ντόλιος τόνισε ότι «πρέπει το νομοσχέδιο να αποσυρθεί και να έρθει άλλο που να ταιριάζει με την φιλοσοφία μας».

Διαβάστε ακόμη: Ανοικτός σε προτάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Στουρνάρα με βουλευτές της ΝΔ
Βαρύ ήταν πάντως το κλίμα και κατά τη χθεσινή συνάντηση των 70 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τις ενστάσεις τους για το νόμο εξέφρασαν με έντονο τρόπο οι βουλευτές κ.κ. Ι. Τζαμτζής, Γ. Βλάχος και Ανδρ. Ψυχάρης, ενώ και οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη και Φωτεινή Πιπιλή έδειξαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για βάρβαρη φορολόγηση ακινήτων, ενώ σημείωσε ότι οι φόροι είναι πάνω από τα μέτρα μας. «Δεν μπορούμε να τιμωρούμε τον αστικό κόσμο και όσους εργάζονται. Δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές αντικειμενικές αξίες.

Δεν μπορεί να εξαιρούμε στάνες και όχι τις αποθήκες των καταστημάτων» ανέφερε ο κ. Ανδρ. Ψυχάρης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γ. Βλάχος είπε: «Μην διανοηθείτε να το φέρετε για ψήφιση πριν γίνουν αλλαγές και ξανασυζητήσουμε».

ΥΠΟΙΚ: Όχι σε νέα παράταση στο χαράτσι

Ο κ. Αλ. Δερμετζόπουλος υπογράμμισε πως μας καλείτε για ψυχοθεραπείας και όχι για διάθεση να κάνετε αλλαγές, ενώ ο κ. Ι. Ιωαννίδης σημείωσε ότι δεν μπορεί να φορολογούνται σκληρά οι αγρότες και την ίδια στιγμή να θέλουμε να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο.

Τον εκνευρισμό του με τον κ. Στουρνάρα δεν έκρυψε ο κ. Ν. Κακλαμάνης ο οποίος σε κάποια στιγμή, διέκοψε τη συνεδρίαση και ρώτησε τον υπουργό «αν υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στο νόμο». Όταν όμως ο κ. Στουρνάρας του απάντησε ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις δημιουργικά, «αρκεί να οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα δημοσιονομικά», ο κ. Κακλαμάνης του ανταπάντησε: «μου απαντάτε τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά» και αποχώρησε από την αίθουσα.