Κείμενο 58 προσωπικοτήτων για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Κείμενο 58 προσωπικοτήτων για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Καλωσορίζει την πρωτοβουλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και δηλώνει «ανοιχτός» σε διάλογο.

Κείμενο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς υπογράφουν 58 προσωπικότητες, και απευθύνουν πρόσκληση σε Ιδρυτική Συνέλευση για μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Προτείνουν τη δημιουργία «ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων». Οι υπογράφοντες την πρωτοβουλία, εκτιμούν ότι ο φορέας μπορεί να συσταθεί μέσα στους προσεχείς μήνες, «με την Ιδρυτική Συνέλευση, με συμφωνημένες διαδικασίες και να εξελιχθεί στο κέντρο των κοινών επεξεργασιών για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Στο κείμενό τους, οι «58» σημειώνουν ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θεωρούν, όμως, «ότι αυτές πρέπει να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον». Χαιρετίζουν, επίσης, την πρωτοβουλία των «πέντε δημάρχων» και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων του ίδιου χώρου, «που δείχνουν έναν δρόμο συνεργασίας στη βάση αξιών που συμμεριζόμαστε», όπως υπογραμμίζουν.

Διαβάστε ακόμη: H ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,3% σε νέα δημοσκόπηση της Rass

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος, Γιάννης Βούλγαρης, Γιάννης Καλογήρου, Γιώργος Παγουλάτος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Αχιλλέας Γραβάνης, Αγγέλα Καστρινάκη, Χρήστος Ροζάκης, Νίκος Μουζέλης και Νίκος Χριστοδουλάκης, ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος και ο Νίκος Μπίστης. Επίσης, ο κινηματογραφιστής Σωτήρης Γκορίτσας, ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης, ο μουσικός Νίκος Πορτοκάλογλου, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, οι συγγραφείς Θανάσης Χειμώνας και Πέτρος Μάρκαρης, ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, η οικονομική αναλύτρια Ελίζα Παπαδάκη, ο δημοσιογράφος Κώστας Ρεσβάνης και ο διεθνολόγος Δημήτρης Σκάλκος.

«Ανοιχτός» στο διάλογο ο Βενιζέλος για ευρύ σχήμα κεντροαριστερών δυνάμεων
Την ανάγκη συσπείρωσης της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣ». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά για την «Κεντροαριστερά της ευθύνης και όχι του μικροκομματικού ή προσωπικού οπορτουνισμού» και καλωσορίζει την πρωτοβουλία- κείμενο «58» προσωπικοτήτων για την κεντροαριστερά.

Διαβάστε επίσης: Επανεμφάνιση Παπανδρέου με επίθεση κατά Σαμαρά

Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο για αλλαγές που αφορούν ακόμη και στον προσωπικό του ρόλο, σε ένα ευρύ σχήμα των κεντροαριστερών δυνάμεων. «Από τον Ιούλιο του 2012 έθεσα το ζήτημα της Κεντροαριστεράς. Μίλησα από τότε για μια ελληνική «Ελιά», για να δείξω ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται τους πάντες, φορείς και πρόσωπα, χωρίς κανέναν ψευτοηγεμονισμό» τονίζει.
Σημειώνει ότι το «σημερινό μικρότερο ΠΑΣΟΚ, είναι η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου αυτού και πρωτίστως είναι η δύναμη που εγγυάται την πολιτική, κυβερνητική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα με τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά και τεράστιο προσωπικό κόστος, κυρίως για τους βουλευτές μας και αυτής και της προηγούμενης Βουλής» και υπογραμμίζει ότι ΠΑΣΟΚ «δεν θέλει να ηγηθεί κανενός, σέβεται τους πάντες, αλλά θέλει να το σέβονται και οι άλλοι και κυρίως να αντιλαμβάνονται το βάρος που σηκώνει και τον ρόλο που επιτελεί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην κυβερνητική συνεργασία, κάνει λόγο για «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και ανάγκης» και επισημαίνει ότι «συνεργασία δεν σημαίνει ταύτιση ιδεολογικοπολιτική ή εξαφάνιση των ιστορικών και αξιακών διαφορών. Σημαίνει όμως έντιμη συνεννόηση με αίσθημα εθνικής εθνικής και θεσμικής ευθύνης, με θεμέλιο την ανάγκη να εξαντληθεί η τετραετία γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και χρόνο».