Η «κοινωνική» οικονομική ατζέντα του Ματέο Ρέντσι

Η «κοινωνική» οικονομική ατζέντα του Ματέο Ρέντσι

Ένα πρόγραμμα αξίας 6,7 δισ. ευρώ που προβλέπει μείωση των φόρων και των κρατήσεων για τους χαμηλόμισθους ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παρουσίασε χθες τον οικονομικό προγραμματισμό για την επόμενη τριετία, με τον οποίο στοχεύει να φέρει στην Ιταλία ανάπτυξη της τάξης του 0,8%, με μια διαμόρφωση της σχέσης δημοσίου ελλείμματος- ΑΕΠ στο 2,6%.

«Τα μέτρα που εγκρίναμε μας επιτρέπουν να σεβαστούμε την δέσμευσή μας να μειώσουμε κατά 80 ευρώ τον μήνα τις κρατήσεις που επιβάλλονται στους υπαλλήλους που κερδίζουν μέχρι 20.000 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εξασφάλιση ενός δέκατου τέταρτου μισθού», δήλωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του «Κειμένου Οικονομικού και Χρηματιστικού Προγραμματισμού».

Συνολικά, το μέτρο αυτό αναμένεται να «κοστίσει» στην ιταλική κυβέρνηση 6,7 δισ. ευρώ φέτος, τα οποία καλύπτονται με την εξεύρεση εναλλακτικών πόρων: 4,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την περικοπή των δαπανών του δημοσίου. Τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ από την προβλεπόμενη αύξηση των εισπράξεων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας και την παράλληλη αύξηση της φορολόγησης μετά την ανατίμηση της αξίας των μετοχών της Τράπεζας της Ιταλίας. Στην τελευταία αυτή περίπτωση τα χρήματα, δηλαδή, θα καταβληθούν από ιδιωτικές τράπεζες.

Για το 2015 και 2016 το όλο κόστος για τη μείωση των φόρων και κρατήσεων που επιβάλλονται στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους θα αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ για κάθε έτος.

Στη μείωση των εξόδων του Δημοσίου συμπεριλαμβάνεται και ο δραστικός περιορισμός των μισθών των «μάνατζερ» κρατικών εταιριών, οι οποίοι, στο εξής, δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις 238.000 ευρώ τον χρόνο. Το συνολικό ύψος, δηλαδή, των ετήσιων απολαβών του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Από εδώ και στο εξής θα αρχίσουν να πληρώνουν και όσοι δεν είχαν βάλει ποτέ το χέρι στην τσέπη. Πρόκειται για κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ιταλία μπορεί να τα καταφέρει, δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε καταδικασμένοι σε μια συνεχή φθίνουσα πορεία», είπε ο Ματέο Ρέντσι.

Σε ό,τι αφορά την πώληση μέρους της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση Ρέντσι υπολογίζει ότι φέτος θα μπορέσουν να εισπραχθούν μέχρι 12 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια πρόβλεψη αφορά το 2015 και το 2016. Το συνολικό αυτό ποσό -γύρω στα 36 δισ. ευρώ– θα «επενδυθεί» για τη μείωση του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας.

«Ο σεβασμός των ευρωπαϊκών παραμέτρων είναι βασικής σημασίας για να επιτευχθούν πραγματικές αλλαγές. Η απλούστευση της δημόσιας διοίκησης, παράλληλα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Η Μέρκελ «έκοψε τον βήχα» του Ματέο Ρέντσι

Ο Ματέο Ρέντσι και οι πρωθυπουργοί των «30 και κάτι»

Το αστέρι του Ματέο Ρέντσι