Κύπρος: Η πρώτη κυρία «στο τιμόνι» της Κεντρικής Τράπεζας

Κύπρος: Η πρώτη κυρία «στο τιμόνι» της Κεντρικής Τράπεζας

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είναι η πρώτη γυναίκα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Τον διορισμό της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, νυν γενικής ελέγκτριας, στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) αποφάσισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διορίζεται γυναίκα σε αυτό το αξίωμα.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο διορισμός της κυρίας Γιωρκάτζη θα έχει ισχύ από τις 11 Απριλίου. Προσθέτει ακόμα ότι, για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον οποίον ενημέρωσε για την απόφασή του.

Ο Ν. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του, απέρριψε κατηγορηματικά τα περί συναλλαγών σε σχέση με την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Όπως είπε, για λόγους προσωπικούς και εξαιτίας του κλίματος που διαμορφώθηκε, ο Π. Δημητριάδης αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του και διερωτήθηκε, γιατί όλοι αυτοί, οι οποίοι τόσο καιρό ήθελαν να παραιτηθεί, θεωρούν τώρα ότι η παραίτηση είναι προϊόν συναλλαγής.

Μετά τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης, ο διοικητής έκρινε ότι μπορεί να υποβάλει την παραίτηση του. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η απόφαση διευκολύνει και την κυβέρνηση για την αποφυγή ψυχοφθόρου αντιπαράθεσης και κριτικών σχολίων τα οποία, δήλωσε, ένας άνθρωπος που δεν είναι πολιτικοποιημένος μπορεί να μην ανέχεται.

Ο Ν. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Π. Δημητριάδη για τη στενή συνεργασία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών. Αιχμές για «αθέμιτη συναλλαγή» αφήνονται από κόμματα εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη και της κυβέρνησης όσον αφορά στους πραγματικούς λόγους παραίτησης. Οι αιχμές αναφέρονται στη διακοπή της έρευνας της Νομικής Υπηρεσίας για ενδεχόμενο πλαστογραφίας στο συμβόλαιο μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Alvarez & Marsall. Ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για να παραπεμφθεί η υπόθεση στην Δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: Παραιτήθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης αναφερόμενος στην παραίτηση του διοικητή της ΚΤ έκανε λόγο για ήττα των θεσμών και της δημοκρατίας και για νίκη του «ετσιθελισμού». Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «πέτυχε μία νίκη και ο θεσμός του διοικητή μία ήττα». Ο διοικητής, ισχυρίστηκε, έχει εξαναγκαστεί σε παραίτηση, ενώ δεχόταν συνεχή επίθεση, απειλές και εκβιασμούς.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «έχουμε πει πολλές δεκάδες φορές ότι αυτή η αντιπαράθεση της προηγούμενης κυβέρνησης με τον τέως διοικητή και η συνεχιζόμενη όξυνση των σχέσεων μεταξύ του απερχόμενου διοικητή και της σημερινής κυβέρνησης δεν ήταν ότι καλύτερο». Πρόσθεσε ότι, όλο αυτό τον καιρό, υπήρξε έλλειψη συνεργασίας των δύο θεσμών σε καίρια θέματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας.

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόμμα το οποίο να υποστήριζε ότι μέσα σε αυτή τη χρονική δύσκολη περίοδο, τα ηνία της οποίας είχε ο αποχωρών διοικητής της ΚΤ, δεν υπήρξαν προβλήματα και δυσκολίες. Δεν θα ήθελα να ανατρέξω στο παρελθόν». Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής θεσμών της βουλής, Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι «το κρίσιμο σημείο σε αυτή την περίπτωση ήταν η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ΚΤ».

Ποια είναι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη
Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 13 Ιουλίου, 1956. Αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1974.  Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Southampton, στην Αγγλία. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου στις Η.Π.Α., απ’ όπου πήρε τον τίτλο Master. Το 1981 διορίστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών στη θέση Οικονομικού Λειτουργού. Το 1991 προήχθη στη θέση Ανώτερου Οικονομικού Λειτουργού στο ίδιο Υπουργείο. Το 1995 διορίστηκε Βοηθός Έφορος Ασφαλειών και μέχρι το 1998 προΐστατο της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών. Από το 1993 μέχρι το 1998 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου. Την 1η Δεκεμβρίου του 1998 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Το 2000 ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών του Ηνωμένου Βασιλείου (Association of Chartered Certified Accountants) την ανέδειξε σε επίτιμο μέλος του. Ήταν η πρώτη φορά παγκόσμια που ο Σύνδεσμος απένειμε σε μη μέλος του τη διάκριση αυτή.

Διαβάστε επίσης: Η σίγουρη και αισιόδοξη κυρία της Fed