«Κλοτσάει» η κυβέρνηση για νέα παράταση του Μνημονίου

«Κλοτσάει» η κυβέρνηση για νέα παράταση του Μνημονίου
Greek Prime Minister Alexis Tsipras is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker (L) ahead of a meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, June 3, 2015. Greece's international creditors signalled on Wednesday they were ready to compromise to avert a default even as Athens warned it might skip an IMF loan repayment due this week. REUTERS/Francois Lenoir - RTR4YPFR

Επανέρχεται το σενάριο για νέα παράταση και για δέσμη μέτρων, ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα 11 δισ. ευρώ.

Μετά τη νέα τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις και τις δεδομένες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, μπαίνει ξανά στο τραπέζι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο.  Όπως αναφέρουν σήμερα γερμανικά ΜΜΕ (Die Welt και Handelsblatt) και αναπαράγει η Deutsche Welle, η παράταση προωθείται από τους δανειστές ως ένα αναπόφευκτο τεχνικά βήμα.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη δυνατότητα για να βγάλει η Ελλάδα το καλοκαίρι», υποστηρίζουν διαπραγματευτικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η Welt. Όπως επισημαίνεται, νέα παράταση προϋποθέτει όμως και φρέσκο χρήμα για να καλύψει η Ελλάδα τις ανάγκες της. Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα 11 δις ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τρέχον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Πάντως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε αυτή τη σκέψη, λέγοντας ότι τα χρήματα προορίζονται αποκλειστικά για πιθανή μελλοντική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», λένε διαπραγματευτικοί κύκλοι, διευκρινίζοντας όμως ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και μερίδα χωρών της ευρωζώνης στηρίζουν την εν λόγω πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ιδιαίτερα ζεστή για μια νέα παράταση του προγράμματος, το οποίο θα «έσκιζε» μετεκλογικά, καθώς θα πρέπει να περνάει μέτρα (κάποια σκληρά) μέσα στο καλοκαίρι, με τη διαπραγμάτευση να μη κλείνει…

Βασικό εμπόδιο θα ήταν επίσης το γερμανικό κοινοβούλιο όπου είναι γνωστές οι αντιρρήσεις, κυρίως στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών και όπου κατά την τελευταία ψηφοφορία του Φεβρουαρίου με αντικείμενο την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, 29 βουλευτές είχαν ψηφίσει «όχι». Παρά ταύτα εκτιμάται ότι θα ήταν πιο εύκολο να περάσει μια νέα παράταση του προγράμματος, παρά ένα νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές και παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, ώστε να καλύψει τις χρηματοοικονομικές της ανάγκες.

Η πληροφορία της Welt ότι συζητείται το ενδεχόμενο να «συγχωνευθούν» οι δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και να πληρωθούν αργότερα, επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ από τις εξελίξεις. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Welt, η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί διακαώς να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του G7 που πραγματοποιείται την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Ανάκτορο Έλμαου της Βαυαρίας. Η καγκελάριος δεν θέλει να κυριαρχήσει και πάλι το θέμα της Ελλάδας καθώς η επίσημη ατζέντα περιλαμβάνει μια σειρά άλλων σημαντικών διεθνών ζητημάτων, όπως η ζώνη ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ ή η προστασία του κλίματος.

Διαπραγματευτικοί κύκλοι που επικαλείται η εφημερίδα πάντως εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Μέρκελ να πετύχει το στόχο της και να κρατήσει τελικά το ελληνικό ζήτημα εκτός ατζέντας. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι αύριο Παρασκευή. Επισήμως όμως οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώνονται…

Διαβάστε ακόμη: 

Reuters: Συζητήσεις για τρίτο Μνημόνιο