Κομισιόν: H τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν υπάρξει πρόοδος

Κομισιόν: H τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν υπάρξει πρόοδος

Ανοικτό το ενδεχόμενο να δείξει «ελαστικότητα» η τρόικα και να επιστρέψει εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, παρά τις γενικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών για άμεση έλευση των δανειστών τις επόμενες μέρες.

H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα τόνισε σήμερα ότι στόχος είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε προτίθεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κ. Αντρέεβα είπε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια, την είσπραξη των φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων.

Η δήλωση αυτή είναι στην κατεύθυνση της πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση, ώστε να συμφωνήσει σε όλα τα προαπαιτούμενα των δανειστών, σε μια δύσκολη αξιολόγηση που θα καθορίσει και τις αποφάσεις του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Η κα. Αντρέεβα είπε ακόμη ότι ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, χαιρέτησε την άποψη που εξέφρασαν οι ελληνικές Αρχές για την άμεση αντιμετώπιση βασικών θεμάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Πάντως το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες μεταδίδει πως η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς αναμένει εντός της εβδομάδος τις απαντήσεις των ελληνικών Αρχών σε σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε, όπως και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, την ανάγκη να κλείσει θετικά η εν λόγω πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έως το τέλος του έτους, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της. Σημείωσε δε ότι ο χρόνος πιέζει, λέγοντας ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις της Ευρωομάδας (τέλη Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου) και πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

«Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα», «περιορισμένη βέβαια», από την πλευρά των κρατών- μελών, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015. Ανέφερε, ακόμη, ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Ο ίδιος τόνισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

 

Διαβάστε αναλυτικά:

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 19 όρους θέτει η τρόικα στην κυβέρνηση