Κορυφώνεται η αναταραχή για τη «μικρή ΔΕΗ»

Κορυφώνεται η αναταραχή για τη «μικρή ΔΕΗ»

Στο α' θερινό τμήμα η άθροιση των υπογραφών για το δημοψήφισμα.

Σήμερα στις 10 το πρωί ορίστηκε να διεξαχθεί η ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α΄ Θερινού Τμήματος για να αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Το βασικό ερώτημα είναι εάν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της αντιπολίτευσης επί των 7 αιτημάτων για συζήτηση με θέμα το δημοψήφισμα επί της «μικρής ΔΕΗ».

Παρά την αρχική θέση του προέδρου της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη ότι το θέμα θα τεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στη διάρκεια μιας εκρηκτικής συνεδρίασης της Διάσκεψης των προέδρων την Πέμπτη αποφασίστηκε ότι επί του ζητήματος της άθροισης των υπογραφών θα αποφανθεί το α’ θερινό τμήμα.

Επιπλέον, το α’ θερινό τμήμα καλείται να αποφασίσει εάν το νομοσχέδιο για το οποίο ζητείται δημοψήφισμα ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ή δημοσιονομικό θέμα, καθώς εάν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι το ζήτημα είναι δημοσιονομικό σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Δεδομένου ότι η «μικρή ΔΕΗ» προβλέπεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την επόμενη δόση, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι διαθέτει ένα ισχυρό χαρτί και σε αυτό το επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την άθροιση των υπογραφών, η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ δεν μπορούν να προσμετρηθούν, ενώ παράλληλα ρίχνει το μπαλάκι στη ΔΗΜΑΡ για τις υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ.

Διαβάστε ακόμη: Έντονες πολιτικές ζυμώσεις με φόντο το δημοψήφισμα

Η στάση της αντιπολίτευσης
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν αντίθετα με την πρόταση της κυβέρνησης που υιοθετήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και θα εκτιμήσουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο θέμα του δημοψηφίσματος επί τόπου, σύμφωνα με πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Βούτση.

Ο κ. Βούτσης σε δήλωσή του αναφέρει ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την ΠΓ του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό Τμήμα, με θέμα την έγκριση ή όχι ως «παραδεκτής», της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη, για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα συμμετάσχουν στη σημερινή «συνεδρίαση παρωδία» όπως την χαρακτηρίζουν, για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ». Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και κάνουν λόγο για εκτροπή. Η θέση αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης -του δημοκρατικού τόξου, όπως είπε- σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να «καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να εκφράσουν μια ενιαία θέση».

Όσον αφορά το ΚΚΕ, οι βουλευτές του κόμματος δεν θα συμμετέχουν στην συζήτηση, όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, με την οποία επιρρίπτονται στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης δήλωσε σε γραπτή δήλωσή του ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι’ αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη κρίση στη ΔΗΜΑΡ