Κοσμοσυρροή στο Σύνταγμα: Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Κοσμοσυρροή στο Σύνταγμα: Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Η «πύρινη» ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη και όλα όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα (βίντεο και εικόνες).

Bροντερό «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία έδωσαν την Κυριακή Έλληνες από όλες τις περιοχές της χώρας. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους οι διαδηλωτές ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες.

Ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο ήταν όλες οι κεντρικές λεωφόροι γύρω από τη Βουλή, όπως η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας που ήταν αδιάβατη από το ύψος του Πολεμικού Μουσείου.

Πλήθος κόσμους βρέθηκε στην οδό Σταδίου, τη Φιλελλήνων, στη Μητροπόλεως και την λεωφόρο Αμαλίας από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

«Η Μακεδονία είναι μία, ήταν, είναι και θα είναι ελληνική» τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης ξεκίνησε την καθηλωτική ομιλία του αναφερόμενος αρχικά  στη χθεσινή επίθεση με μπογιές στο σπίτι του, που έγινε όπως είπε για να τον εμποδίσουν να μιλήσει. «Έμαθα να μιλάω σε όλη μου τη ζωή» τόνισε.

Είναι και δική μας ευθύνη που επιτρέψαμε να αναθρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις ιδέες, ώστε σήμερα να φαίνεται μάταιο για αυτούς να ζητούν να αλλάξουν το όνομά τους.

Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη ΕΔΩ

Προσέλευση με απόσταση στις εκτιμήσεις

Μετά τη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου και η ΕΛ.ΑΣ. δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα.

Οι διοργανωτές από την πλευρά του υποστηρίζουν πως ο αριθμός των πολιτών που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα έφτασε το 1,5 εκατομμύριο.

Η αστυνομία από την άλλη μιλάει για 140.000.

Υπενθυμίζεται πως για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οι διοργανωτές μιλούσαν για 500.000 κόσμου και η ΕΛ.ΑΣ. για 90.000.

Δείτε στιγμιότυπα από το Συλλαλητήριο

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Ένταση με χημικά στην Πανεπιστημίου όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Μητροπολίτης Δωρόθεος: Η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία 

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

 

 

Πατούλης: Στέλνουμε καθαρό μήνυμα πως δεν συμβιβαζόμαστε

«Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης είπε: «Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε»

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

«Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ακόμα ο κ. Πατούλης που κατέληξε: «Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές όπως μας λένε κάποιοι».

 

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

 

ΑΘΗΝΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΑΘΗΝΑ – ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το συλλαλητήριο συντονίζουν: Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Aυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης, Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, το International Hellenic Association, το Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο, Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών, Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης.

H άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη

Στις 12.30 το μεσημέρι έφτασε εν μέσω χειροκροτημάτων στο Σύνταγμα ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την ΠΓΔΜ. Στα μεγάφωνα της πλατείας Συντάγματος ακουγόταν «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» ενώ οι διαδηλωτές έλεγαν προς τον κ. Θεοδωράκη «Σε ευχαριστούμε δάσκαλε».

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης θα παραμείνει μέχρι την έναρξη του συλλαλητηρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ στις 2 το μεσημέρι αναμένεται να βρεθεί στην εξέδρα που έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να μιλήσει στους χιλιάδες διαδηλωτές.

H άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη.
H άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη.
H άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη.

Στο σχεδιασμό της αστυνομίας περιλαμβάνεται σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων της Αττικής, δηλαδή 19.000 αστυνομικοί, ενώ ειδική μέριμνα έχιε ληφθεί ώστε να μην υπάρξει επαφή του κύριου όγκου του συλλαλητηρίου με τους αντιεξουσιαστές, που έχουν προαναγγείλει αντισυγκέντρωση για τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής στα Προπύλαια.

Έως το πρωί της Παρασκευής η Συντονιστική Επιτροπή εκτιμούσε ότι περισσότερα από 2.500 λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα από άλλες περιοχές της χώρας.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

Διαβάστε ακόμη: Η αντίδραση από την κυβέρνηση για το συλλαλητήριο

K. Mητσοτάκης: Οι πολίτες στο συλλαλητήριο της Αθήνας εξέφρασαν και την αγωνία τους

«Η Νέα Δημοκρατία κι εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Η έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα. Κανείς άλλωστε δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα και πρόσθεσε: «Οι πολίτες όμως σήμερα εξέφρασαν και την αγωνία τους. Την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφώσει μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα.

Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως όμως έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».