Κουβέντα για το χρέος από τη Γερμανία

Κουβέντα για το χρέος από τη Γερμανία
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας Dr. Marcus Soder (Κ), στο υπουργείο, Αθήνα Δευτέρα 8 Μαΐου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τι έβγαλε η συνάντηση Τσακαλώτου με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών.

Υλοποιήστε πρώτα τις δεσμεύσεις και στη συνέχεια θα συζητήσουμε για το χρέος. Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα που εκπέμπουν σε κάθε ευκαιρία όλοι οι Γερμανοί αξιωματούχοι. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αυτό ήταν και το μήνυμα του Βαυαρού υπουργού Οικονομικών, Μάρκους Σόντερ, μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μιλώντας στους Γερμανούς δημοσιογράφους ο κ. Σόντερ δεν έκρυψε τη δυσπιστία του για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό παρέπεμψε πρώτα στην υλοποίηση και μετά στις αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους.

«Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Η δέσμευση δεν είναι αρκετή», ήταν η φράση του Μάρκους Σόντερ, δείχνοντας το δρόμο που θα ακολουθήσει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενόψει και του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

«Πάγο» έβαλε και στην κουβέντα για κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Θα καταλήξει να είναι κακό για την ίδια την Ελλάδα, γιατί τότε οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα υποχωρήσουν», τόνισε ο επικεφαλής των Οικονομικών στο «προπύργιο» του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δηλώσεις Σόντερ ερμηνεύονται ως «προάγγελος» των επόμενων κινήσεων των Ευρωπαίων, καθώς, όπως φαίνεται η συνολική συμφωνία θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί πριν από τις 22 Μαΐου, καθώς ο συμβιβασμός Γερμανών και ΔΝΤ θα απαιτήσει αρκετές εβδομάδες ακόμη, εκτιμούν καλά ενημερωμένες Ευρωπαϊκές πηγές.