Κρατά η εκεχειρία στην Ουκρανία

Κρατά η εκεχειρία στην Ουκρανία

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διαμηνύουν πως εξακολουθούν να θέλουν απόσχιση από το Κίεβο - «Ανοιχτό» παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Ήσυχα για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες κύλησε η χθεσινή βραδιά στην ανατολική Ουκρανία, καθώς ουκρανικός στρατός και αυτονομιστές αντάρτες δεν αντάλλαξαν πυρ μετά την υπογραφή της μεταξύ τους συμφωνίας εκεχειρίας χθες το απόγευμα που περιλαμβάνει την υποχώρηση των δυνάμεών τους και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε από το Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, πως οι αιχμάλωτοι ενδέχεται να απελευθερωθούν ακόμη και σήμερα. «Αναμένουμε, στο πολύ εγγύς μέλλον, την απελευθέρωση των ομήρων, πιθανότατα θα γίνει αύριο», δήλωσε ο Ποροσένκο μιλώντας αγγλικά σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO. «Αυτό βασίστηκε… στο ειρηνευτικό μου σχέδιο».

Όπως είπε ο ίδιος, συμφωνήθηκαν 12 βήματα -συμπεριλαμβανομένης και της αποκέντρωσης των εξουσιών– για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στις κατά πλειονότητα ρωσόφωνες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια σημαντική και ευρεία αποκέντρωση των πολιτικών εξουσιών και να εκχωρήσει επίσης σημαντική ελευθερία στις κυβερνήσεις των περιφερειών όσον αφορά την οικονομία. Ακόμη, είπε ότι μπορεί να εκχωρηθεί στις περιφέρειες το δικαίωμα να επιλέγουν την επίσημη γλώσσα, ενώ υποσχέθηκε μια αμνηστία στο πλαίσιο μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον Ποροσένκο, είναι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σε μία μακροπρόθεσμη λύση στην ουκρανική σύγκρουση, που μέχρι τώρα έχει οδηγήσει στην απώλεια 2.600 ανθρώπων.

Εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών, ωστόσο, έκαναν γνωστό πως η εκεχειρία δεν σημαίνει πως παύουν να επιθυμούν την απόσχισή τους από την Ουκρανία.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε τη συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο» μηχανισμό ελέγχου για την εφαρμογή της. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντιζαρίτς, ο Μπαν χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας «και ενθάρρυνε όλους όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία να επιδείξουν καλή θέληση και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της». Ο Μπαν «υπογράμμισε ότι ένας έλεγχος και μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη εποπτεία είναι απαραίτητα στοιχεία για να εφαρμοστεί με επιτυχία η εκεχειρία και το ειρηνευτικό σχέδιο».

Πιο μακροπρόθεσμα, ο γ.γ. του ΟΗΕ ευχήθηκε να υπάρξει «μια βιώσιμη ειρήνη βασισμένη σε μια λύση που θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ο Μπαν «προσέφερε την πλήρη υποστήριξη του ΟΗΕ» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί «αν οι δύο πλευρές το ζητήσουν», χωρίς όμως να διευκρινίσει τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο οργανισμός. Επίσης «χαιρέτισε τις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, οι οποίες έπαιξαν ρόλο στη σημερινή πρόοδο και ενθάρρυνε τη συνέχιση των επαφών αυτών», σημείωσε ο Ντιζαρίτς μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Επιμένει η ΕΕ στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ’ αρχήν να επιβάλουν νέες αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την εμπλοκή της στην κρίση στην Ουκρανία, μέτρα τα οποία αναμένεται να εγκριθούν οριστικά τη Δευτέρα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν έναν διευρυμένο κατάλογο περίπου 20 ακόμη αξιωματούχων της Ρωσίας και της ανατολικής Ουκρανίας στους οποίους επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, επεσήμαναν οι διπλωμάτες.

Παράλληλα τα μέτρα αυτά περιορίζουν την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών ενέργειας και άμυνας στις ευρωπαϊκές αγορές, εμποδίζουν την πρόσβαση της Μόσχας στις υπηρεσίες ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών και περιορίζουν περαιτέρω τις εξαγωγές από την ΕΕ προς τη Ρωσία προϊόντων διπλής χρήσης, στρατιωτικής και πολιτικής.

Στο μεταξύ ένας διπλωμάτης σημείωσε ότι η απαγόρευση άντλησης κεφαλαίων από την ΕΕ θα αφορά την τράπεζα Gazprombank και την πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom Neft.

Παρόλα αυτά οι κυρώσεις θα μπορούσαν να ανασταλούν, αν τηρηθεί η εκεχειρία και αν η Μόσχα απομακρύνει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε ακόμη:

Συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία

Ώρα «μηδέν» για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ε.Ε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο «άρσης» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας