Λαφαζάνης: Δεν είναι επιλογή μας οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες

Λαφαζάνης: Δεν είναι επιλογή μας οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες

«Στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο τερματισμός των Μνημονίων και της τρόικας».

Συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» παραχώρησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης επεναλαμβάνει ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ο τερματισμός των Μνημονίων και της κηδεμονίας από την τρόικα.  Θεωρεί επίσης ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η εξέλιξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, ο πυρήνας της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας σε βάθος χρόνου και νέα μέτρα ανακούφισης όσων χτυπήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση.

«Δεν είναι στις επιλογές μας γενικότερα οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά αυτές οι συναινέσεις πρέπει να έχουν πολιτική ραχοκοκαλιά, σαφή αντιμνημονιακό προσανατολισμό και προοδευτικό προγραμματικό πρόσημο» αναφέρει. Παράλληλα, τονίζει πως οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν θεσμικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως η κατάργηση του μνημονιακού πλέγματος μπορεί να αποφέρει κέρδη στους εργαζομένους.

Σκεπτικισμός σε στελέχη της Αριστερής πτέρυγας
Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στο κείμενο της συμφωνίας , αλλά επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αφού το μελετήσουν κι εφόσον συνέλθουν τα κομματικά όργανα.  Είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, σε συνέχεια αυτής της Πέμπτης, όπου αποτυπώθηκαν οι αντιδράσεις στην επιστολή της Αθήνας για επέκταση της δανειακής σύμβασης. «Αυτό είναι το δεύτερο σοβαρό κρούσμα. Υπάρχουν και όρια», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις για την επιστολή Βαρουφάκη προήλθαν όχι μόνο από τους «παραδοσιακούς» χώρους, την Αριστερή Πλατφόρμα και τα προσδιοριζόμενα ως ακόμα πιο αριστερά στελέχη, αλλά και από στελέχη που θεωρούνται κοντά την ηγετική πλειοψηφία, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

«Η χώρα βαδίζει σε άλλη κατεύθυνηση»
Θετικά όμως αποτιμούν τη χθεσινή συμφωνία οι λεγόμενοι «προεδρικοί» στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη: «Η χώρα βαδίζει πλέον σε νέα κατεύθυνση. Αυτό που δεν έγινε εδώ και πέντε χρόνια το έκανε η νέα ελληνική κυβέρνηση: διαπραγμάτευση με σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό» .

Όπως σημειώνει ο κ. Σακελλαρίδης «η αντίδραση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την κατανόησή μας. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά το μόνο που κατάφερε επί δυόμισι χρόνια ήταν να εφαρμόζει καταστροφικές πολιτικές της οποίες αποδεχόταν με παθητικότητα;».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «ο άλλος εταίρος, της πάλαι ποτέ μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά, κ. Ευ. Βενιζέλος, αντιγράφει το λεξιλόγιο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών μιλώντας για ¨τζάμπα μαγκιές¨».

«Είναι κατανοητό ότι θα χρειαστούν καιρό να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα ώστε να βοηθήσουν τη χώρα, αν όντως αυτό επιθυμούν» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.