Λευκός Οίκος για ΠΓΔΜ: Ιστορική ευκαιρία για επίλυση αλλά ο χρόνος πρέπει να ληφθεί υπόψη

Λευκός Οίκος για ΠΓΔΜ: Ιστορική ευκαιρία για επίλυση αλλά ο χρόνος πρέπει να ληφθεί υπόψη
Photo:

Μήνυμα προς Αθήνα και Σκόπια από την αμερικανική κυβέρνηση μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Την άποψη ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας, όμως, παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Πενς εξέφρασε τη στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις. Από την πλευρά του ο κ. Πένς αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για εξεύρεση λύσης και τον κομβικό ρόλο της για το μέλλον της περιοχής. Παράλληλα, τόνισε, πως στηρίζει τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Δείτε ακόμη: Τέλος το «Μακεδονία του Ίλιντεν» – Eπιστροφή στις πέντε προτάσεις Νίμιτς