«Μαχαίρι» στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

«Μαχαίρι» στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

Ακόμα και περικοπές της τάξεως του 50% στις κομματικές επιχορηγήσεις εξετάζει να βάλει η κυβέρνηση.

«Μαχαίρι» στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, που μπορεί να φθάσει έως και το 50%, αλλά και αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών τους προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας της πολιτικής και των πολιτικών που έχει τρωθεί καίρια τα τελευταία χρόνια, αλλά και ανάσχεσης, ενόψει ευρωεκλογών, της λεγόμενης «αντισυστημικής» ψήφου που κατευθύνεται πρωτίστως στη Χρυσή Αυγή.

Την περίοδο 2009 – 2010 το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, που διανέμεται με βάση τα εκλογικά τους ποσοστά, είχε φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ. Έπειτα από διαδοχικές μειώσεις την τελευταία τριετία, έφθασε το 2013 τα 20 εκατομμύρια ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, πλέον συζητείται νέα μείωση, οπότε ενδεχομένως θα περιοριστεί ακόμη και στα 10 εκατ. ευρώ.

Η σχετική πρωτοβουλία, που κρίνεται πάντως και «ηθικά» επιβεβλημένη μετά τις γενικευμένες περικοπές μισθών, συντάξεων και κρατικών δαπανών την περίοδο της κρίσης, συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Τετάρτη και θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις, που θα συνδυαστούν και με τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα παρουσιαστούν πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά θα ψηφιστούν τον Ιούνιο.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr