Οι μάχες γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση

Οι μάχες γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν το Σεβεροντονέτσκ.

Τα πτώματα τριών Ουκρανών στρατιωτών κείτονταν κοντά στο κουφάρι ενός άρματος T-64 που κατάφεραν να καταστρέψουν οι αντάρτες, στα περίχωρα του Ντονέτσκ, όπου οι μάχες συνεχίζονταν σήμερα μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Αμυνόμαστε. Δεν θέλω να σκοτώνω τους αδελφούς μου, όμως αυτοί μας επιτέθηκαν», εξήγησε ένας 39χρονος αντάρτης από το Ντονέτσκ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο άνδρας, που απέφυγε να πει το όνομά του, παραδέχτηκε ότι χθες Δευτέρα εκτόξευσε μια αντιαρματική ρουκέτα που έπληξε το ουκρανικό τεθωρακισμένο σκοτώνοντας το πλήρωμά του.

«Θα τους θάψουμε ή θα τους ανταλλάξουμε με τους δικούς μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα πτώματα.

Σε μικρή απόσταση, οι μάχες μαίνονται γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των αυτονομιστών όπου πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα από ρίψη οβίδας. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι άκουσε σφοδρά πυρά προερχόμενα από τις ουκρανικές δυνάμεις στο χωριό Οκτιάμπρσκι, κοντά στο αεροδρόμιο. Καμιά 30αριά αντάρτες, πολλοί εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σήκωσαν αμέσως τα Καλάσνικοφ και πήραν θέση μάχης.

Ακούστηκαν κατόπιν πέντε εκρήξεις, η καθεμιά ολοένα και πιο κοντά από την προηγούμενη.

«Πυροβολούν αμάχους! Είναι Ουκρανοί, έχουν καταντήσει άγρια θηρία. Αναμένουμε μια φάλαγγα βαρέων όπλων από την πλευρά του εχθρού», είπε ένας μαχητής που αρνήθηκε επίσης να αποκαλύψει το όνομά του. «Οι ελεύθεροι σκοπευτές τους είναι παντού. . . Κάποιος από αυτούς πιθανότατα με στοχεύει τώρα. Δεν υπάρχει εκεχειρία εδώ!», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο καθώς και ένας ηγέτης των αυτονομιστών υποσχέθηκαν ότι θα τηρήσουν εκεχειρία γύρω από την τοποθεσία όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines —σε απόσταση περίπου 60 χλμ. ανατολικά του Ντονέτσκ— προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι σοροί και να διεξαχθεί έρευνα από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Στη βιομηχανική πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων ωστόσο οι μάχες όχι απλώς δεν σταμάτησαν αλλά αντιθέτως η έντασή τους δυνάμωσε. Κοντά σε ένα καμένο ουκρανικό άρμα, ένας μαχητής έκανε λόγο για ανταλλαγή πυρών κοντά στο χωριό Περβομάισκε. «Θα πολεμήσω μέχρι θανάτου», τόνισε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, το δεύτερο προπύργιο των αυτονομιστών, καθώς καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη τις γύρω κοινότητες. Σήμερα ήταν η σειρά του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης 110.000 κατοίκων στην περιοχή του Λουχάνσκ. Η ουκρανική σημαία υψώθηκε στο δημαρχείο της και οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα κτίρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Η ΕΕ θα αποφασίσει για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Εμφανές το κόστος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στη Γερμανία