Η μάχη της Chrysler και της Jaguar στο Super Bowl

Η μάχη της Chrysler και της Jaguar στο Super Bowl

Οι διαφημίσεις των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών αναμετρήθηκαν στο τηλεοπτικό «γήπεδο» της μεγάλης αθλητικής βραδιάς.

Ο τελικός αγώνας του πρωταθλήματος του αμερικανικού ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ είναι το τηλεοπτικό γεγονός με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα -πάνω από 112 εκατ. θεατές στη φετινή μετάδοση- και οι διαφημίσεις που παίζουν πριν και κατά τη διάρκειά του έχουν κόστος περίπου $4 εκατ. τα 30 δευτερόλεπτα. To NBC, που μεταδίδει τον αγώνα, έχει έσοδα πάνω από $80 εκατ. μόνο από αυτό το γεγονός.

Έτσι, πολλές διάσημες φίρμες επιλέγουν να βγάλουν για πρώτη φορά στον αέρα τα καινούργια τους διαφημιστικά στη διάρκεια του Super Bowl, γνωρίζοντας πως η δημοσιότητα που θα λάβουν -σε άλλα δίκτυα, στο Internet, στο YouTube κ.ά.- θα είναι πολλαπλάσια, δικαιολογώντας έτσι και με το παραπάνω τα χρήματα που δαπανούν για αυτά.

Η Chrysler διαφήμισε έτσι το ολοκαίνουριο μοντέλο 200, με πρωταγωνιστή τον Μπομπ Ντίλαν σε ένα λογύδριο γεμάτο αμερικανικό πατριωτισμό όπου οι δρόμοι, η υπερηφάνεια, το αυτοκίνητο, το Ντιτρόιτ, ακόμα και το αμερικάνικο μπιλιάρδο χρησιμοποιούνται για να δείξουν πόσο η πίστη στις αμερικανικές αξίες επιβάλλει την αγορά ενός αμερικανικού αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμη: Οι καλύτεροι φίλοι

Από την άλλη, οι Άγγλοι της Jaguar «έπαιξαν» σε ένα πιο κινηματογραφικό γήπεδο. «Ξέρετε γιατί οι κακοί στις ταινίες είναι Άγγλοι;» ρωτούν το κοινό ο Ben Kingsley, ο Mark Strong και ο Tom Hiddleston. «Γιατί είναι διαβολικές μεγαλοφυΐες, είναι cool και άνετοι. Και οδηγούν Jaguar», λένε σε ένα διαφημιστικό γεμάτο τζετ, ελικόπτερα και γρήγορα αυτοκίνητα, όλα F-Type Coupe.

Βέβαια, η ερώτηση «Τι είναι πιο αμερικανικό από την ίδια την Αμερική;» που απευθύνει στο κοινό ο Μπομπ Ντίλαν ίσως ακούγεται λίγο παράξενη, με δεδομένο ότι η εταιρεία είναι πια θυγατρική της ιταλικής Fiat. Αλλά, από την άλλη, πόσο από το cool του μπορεί να διατηρήσει ένας «evil genius» Άγγλος μαθαίνοντας πως η Jaguar ανήκει στην ινδική Tata;

Αυτά, ωστόσο, δεν έχουν και τόση σημασία τώρα που τα φώτα του Super Bowl έσβησαν και όλοι μετρούν έσοδα, διαφημίσεις και προβολή. Το μόνο άμεσα και εύκολα μετρήσιμο αποτέλεσμα είναι οι θεάσεις των δύο διαφημιστικών στο YouTube. Το super-suave φιλμάκι της Jaguar έφτασε τα δέκα εκατομμύρια, ενώ ο πατριωτικός οίστρος του Ντίλαν δεν έχει φτάσει ακόμα τα πέντε. Ίσως επειδή το νεανικό πλήθος του διαδικτύου προτιμά τους κακούς.

Δείτε το διαφημιστικό της Chrysler με τον Μπομπ Ντίλαν:

Δείτε το διαφημιστικό της Jaguar:

Δείτε ακόμη: Η «απαγορευμένη» διαφήμιση της Σκάρλετ Γιόχανσον