Μάριο Ντράγκι: Eπεκτείνει το QE μέχρι τον Μάρτιο του 2017

Μάριο Ντράγκι: Eπεκτείνει το QE μέχρι τον Μάρτιο του 2017

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποδοχή των ελληνικών τίτλων πριν κλείσει η αξιολόγηση - "Μουδιασμένη" αντίδραση από τους επενδυτές που περίμεναν περισσότερα. 

Την απόφαση να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού ως το Μάρτιο του 2017, ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επεκτείνεται έως το Μάρτιο του 2017 “ή και αργότερα”, ενώ πλέον θα περιλαμβάνει δημοτικά και περιφερειακά ομόλογα. Ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών θα παραμείνει σταθερός στα 60 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ήταν προγραμματισμένο να λήξει το Σεπτέμβριο του 2016 και όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει βιώσιμη ανοδική προσαρμογή στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Τα μέτρα λήφθηκαν ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός κονά στον στόχο του 2%, υπογράμμισε. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2016, στο 1% από 1,1% που ανέμενε τον Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα την Πέμπτη οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,3% από -0,2% προηγουμένως.

Σταθερό στο 0,05% διατήρησαν το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,3%.

Πώς αντέδρασαν οι επενδυτές

Πάντως, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, κάποιοι επενδυτές φαίνεται να περίμεναν περισσότερα από τον κεντρικό τραπεζίτη. Αν και ο Μάριο Ντράγκι, αύξησε τη νομισματική στήριξη, οι επενδυτές προσδοκούσαν μεγαλύτερες μειώσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων (μειώθηκε στο -0,30 από -0,20%) και μία αύξηση του ποσού των μηνιαίων αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ (σήμερα ανέρχεται σε περίπου 60 δισεκ. ευρώ).

«Όλοι περίμεναν ένα μπαζούκα και όταν δεν το παίρνουν είναι απογοητευτικό», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για τις μετοχές της εταιρείας Rhino Trading Partners στη Νέα Υόρκη.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατρακύλησαν, οι τιμές των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν και το ευρώ έκανε ράλι από το χαμηλό επίπεδο 7μήνου, καθώς τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απογοήτευσαν κάποιους επενδυτές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 2,86%, ενώ η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο μαζικών πωλήσεων τους. Το ευρώ ενισχύεται έναντι και των 16 άλλων σημαντικών νομισμάτων και καταγράφει άνοδο 2,18% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,0847 δολάρια.

Μειωμένος ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Όπως έγινε επίσης γνωστό την Πέμπτη, η ΕΚΤ προχώρησε σε μεγάλη μείωση του ELA για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης ELA της ΕΚΤ μειώθηκε κατά 7,8 δισ. ευρώ, στα 77,9 δισ., ευρώ.

«Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 7,8 δισ. ευρώ είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας, καθώς η αβεβαιότητα μειώνεται, οι ροές καταθέσεων του ιδιωτικού κλάδου σταθεροποιούνται κι ενώ έχει ήδη συντελεστεί πρόοδος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη: Μια καλή είδηση για την ελληνική οικονομία