«Μαύρη μέρα» για την τουρκική λίρα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2001 – Πτώση στη Wall Street

«Μαύρη μέρα» για την τουρκική λίρα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2001 – Πτώση στη Wall Street
epa06940352 A Turkish trader walks under a display board during the morning session at the 'Borsa Istanbul' Stock Exchange in Istanbul, Turkey, 16 January 2018. Turkish and global stocks on 10 August fell because of fears over the ongoing financial instability in Turkey. The Turkish currency had plunged by almost 30 percent against the US dollar since the end of last year. EPA/SEDAT SUNA

O Ερντογάν κάνει λόγο για «εθνικό πόλεμο» και καλεί τους Τούρκους να μετατρέψουν δολάρια και χρυσό σε λίρες, ενώ οι ΗΠΑ επιβάλλουν αυξημένους δασμούς.

Η βουτιά της τουρκικής λίρας προκάλεσε σήμερα αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και τις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι εντεινόμενοι φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις έστρεψαν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα έως και 14,6% –η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές του 2001– λόγω της επιδείνωσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας και της απουσίας δράσης από τους φορείς χάραξης πολιτικής. Σε μία κλιμάκωση της διπλωματικής αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε γνωστό νωρίτερα πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους και η συνεχιζόμενη πτώση εντείνει τους φόβους ότι θα υπάρξει αντίκτυπος σε άλλες οικονομίες και αγορές. Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση, ενώ το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2017, καθώς η εφημερίδα Financial Times ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%. Αυτό οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση 1,3% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%. Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%.

Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων σήμερα εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων. Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Στις 09:48 EDT (16:48 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62% και βρισκόταν στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%, στις 7.860,09.

Ερντογάν: Μετατρέψτε τα δολάρια και τον χρυσό σε τουρκικές λίρες

«Το δολάριο δεν μπορεί να μπλοκάρει το δρόμο μας. Μην ανησυχείτε», δήλωσε σήμερα ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε οπαδούς του στην πόλη Μπαϊμπούρτ.

Και αφού τους καθησύχασε, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να ανταλλάξουν τα ξένα «σκληρά» νομίσματα με τουρκικές λίρες. «Ωστόσο, το λέω ξανά και από εδώ. Εάν υπάρχει κάποιος που έχει δολάρια ή χρυσό κάτω από τα μαξιλάρια του, θα πρέπει να πάει να το ανταλλάξει με λίρες στις τράπεζές μας. Αυτός είναι ένα εθνικός πόλεμος», πρόσθεσε

«Αυτή θα είναι η απάντηση του λαού μας σε όσους κήρυξαν πόλεμο εναντίον  μας».

Νέα «νοοτροπία στρατηγικής» προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών

Η Τουρκία θα υιοθετήσει μια νέα οικονομική προσέγγιση υπό τη νέα της προεδρία, μία που θα είναι βιώσιμη και θα βασίζεται σε μία «νοοτροπία στρατηγικής», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Τα σχόλια του Αλμπαϊράκ έγιναν κατά τη διάρκεια παρουσίασης της οικονομικής του πολιτικής. Ο υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει για να προχωρήσει και να γίνει μια οικονομία ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου, και ότι η πρώτη φάση αυτής της μετάβασης θα ολοκληρωθεί το 2019.

Το πρώτο βήμα στη νέα οικονομική προσέγγιση της Τουρκίας θα είναι μια «οικονομική εξισορρόπηση», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια πιο δίκαιη ανακατανομή.

Οι δηλώσεις του δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, η οποία στις 15:47 ώρα Ελλάδας κινείτο στις 6,1550 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση περίπου 10%.

Ο Αλμπαϊράκ είπε ακόμη πως η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια πολύ ευαίσθητη ρητορική σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και την κεντρική τράπεζα.

Επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν , κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερή θέματα, δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας σε ομάδα δημοσιογράφων.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την θετική πορεία της ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους όσον αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα. Οι πρόεδροι συζήτησαν για τα τελευταία γεγονότα στην Συρία και τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις της Αστανά» δήλωσε η πηγή , την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Δείτε ακόμη: «Χαριστική βολή» στην Τουρκία από τον Τραμπ: Αύξηση των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα