Με το iPhone 7, η Apple πλήρωσε το τίμημα μιας λανθασμένης επιλογής

Με το iPhone 7, η Apple πλήρωσε το τίμημα μιας λανθασμένης επιλογής

Ποια ήταν αυτή; Το να μην σχεδιάσει εκ νέου το καινούριο της μοντέλο.

Η Apple μόλις έκλεισε μια χρονιά όπου οι πωλήσεις iPhone παρουσίασαν πτώση – κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

Τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2016, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη, έδειξαν ότι η εταιρεία πούλησε 215,4 εκατομμύρια iPhones πέρυσι – 7% λιγότερα σε σχέση με το 2015.

Εντωμεταξύ, τα έσοδα από τις πωλήσεις iPhone κινήθηκαν στα 139,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας πτώση 10%. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη μείωση αυτή – και δεν υπόκεινται όλοι στον έλεγχο της Apple.

Συνολικά, η παγκόσμια αγορά smartphone αυξήθηκε μόλις κατά 2%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης τροφοδοτήθηκε από αναδυόμενες αγορές, όπου η Apple δεν είναι τόσο ισχυρή όσο οι ανταγωνιστές της από την Ασία, όπως η Huawei και η Oppo, οι οποίοι προσφέρουν φτηνότερα τηλέφωνα που «τρέχουν» με λογισμικό Android.

Και στις ΗΠΑ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εγκατέλειψαν την παλαιότερη πρακτική γενναιόδωρης επιδότησης της αγοράς συσκευής για τους συνδρομητές τους, αν και κάποιες περιορισμένες χρονικά προσφορές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων οδήγησαν στη διανομή «δωρεάν» iPhone.

Η μοναδική θετική εξέλιξη για την Apple ήταν το πλήγμα που δέχθηκε η Samsung από την υπόθεση …Galaxy Note 7.

Εκτός όμως από τις συνθήκες στην αγορά, αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη των πωλήσεων του iPhone έπαιξε και η απόφαση της Apple να μην προσφέρει μια συσκευή με ανανεωμένο σχεδιασμό – σε αντίθεση με την πάγια πρακτική της να επανασχεδιάζει τα μοντέλα της κάθε δεύτερη χρονιά.

Το iPhone 7, παρόλο που προσέφερε κάποια νέα χαρακτηριστικά όπως π.χ. βελτιωμένη κάμερα και ταχύτητα επεξεργαστή, έμοιαζε ακριβώς ίδιο με το μοντέλο που διαδέχθηκε, το iPhone 6s. Κι αυτό με τη σειρά του έμοιαζε ακριβώς όπως το iPhone 6 – μοντέλο του 2014.

Αυτή η στρατηγική δεν απέδωσε. Τους τέσσερις πρώτους μήνες του στην αγορά, το iPhone 7 τα πήγε λίγο καλύτερα στην αγορά των ΗΠΑ σε σχέση με το περσινό iPhone 6S, αλλά υπολειπόταν σε σχέση με το iPhone 6, το οποίο είχε σχεδιαστεί εκ νέου.

Και κάπως έτσι, στα τέλη του 2016 19% του συνόλου των κατόχων iPhone είχαν το μοντέλο 7, ενώ 38% διατηρούσαν το δύο ετών iPhone 6 και 34% το ενός έτους 6s. Οι υπόλοιποι κάτοχοι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Consumer Intelligence Research Partners, είτε είχαν το μικρότερο SE, είτε κάποιο παλαιότερο μοντέλο.