Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας μπαίνουν στις τράπεζες

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας μπαίνουν στις τράπεζες

Το νέο «success story» του Yu’ebao, ιδιοκτησίας του τεχνολογικού «κολοσσού» Alibaba.

Σε μόλις οχτώ μήνες, το Yu’ebao έχει ελκύσει πάνω από 60 εκατομμύρια επενδυτές και 400 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια), αντλώντας λεφτά μακριά από τις πανίσχυρες κρατικές τράπεζες της Κίνας.

Η δημοφιλία του, όπως και αυτή άλλων προϊόντων που προσφέρουν οι εταιρείες τεχνολογίας Baidu και Tencent έχει τραβήξει την προσοχή των αξιωματούχων, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι καταθέτες ίσως εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές τράπεζες αναζητώντας τις υψηλότερες αποδόσεις των νέων επενδυτικών οχημάτων.

Η διαδικτυακή τραπεζική έχει ενισχυθεί από την απουσία διαθέσιμων επενδυτικών προϊόντων για τον μέσο Κινέζο πολίτη. Και οι μεγάλες τράπεζες της χώρας δεν προσπαθούν ιδιαίτερα να ελκύσουν τους μικρότερους καταθέτες.

Ο Γιουάν δεν φαίνεται να ανησυχεί που εμπιστεύτηκε τα χρήματά του σε μια εταιρεία τεχνολογίας και όχι σε μια τράπεζα, εφόσον η Alibaba ήδη διαχειρίζεται το Alipay, το κινέζικο αντίστοιχο του PayPal.

«Τους εμπιστεύομαι επειδή το Alipay υπάρχει εδώ και τόσα πολλά χρόνια, και εξάλλου έχουν συγκεντρώσει ήδη τεράστιο όγκο χρημάτων», λέει χαρακτηριστικά.

Το Yu’ebao γλιτώνει τους πελάτες του από τη βόλτα στην τράπεζα, αφού μπορούν να κάνουν κατάθεση και να ελέγξουν το διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού μέσω του smartphone τους.

Ο Κέννυ Λαμ, συνεργάτης της McKinsey & Co εκτιμά ότι η διαδικτυακή τραπεζική έχει ελκύσει καταθέσεις ύψους από 80 έως 147 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ισούται με ένα ποσοστό 1% έως 3% του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: Ο Alibaba σε νέες περιπέτειες