Η ΜΕΓΑ(λη) έκπληξη στο ελληνικό επιχειρείν

Η ΜΕΓΑ(λη) έκπληξη στο ελληνικό επιχειρείν

Ο δ/νων σύμβουλος Κ. Βιτουλαδίτης μιλά για το επενδυτικό πλάνο της ελληνικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα στην αγορά.

Το στοίχημα της εξωστρέφειας και της δημιουργίας ενός ισχυρού διεθνούς φήμης brand έχει κερδίσει η ΜΕΓΑ. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία αποτελεί σήμερα μια από τις πλέον εξελιγμένες βιομηχανίες στην Ευρώπη στον χώρο των προϊόντων ατομικής υγιεινής. Η επιτυχία της έγκειται στο ότι κατόρθωσε να ανέβει στην κορυφή χάρη στο γεγονός ότι τα προϊόντα που παράγει είναι νούμερο ένα στην κατηγορία τους, ενώ τα έχει τοποθετήσει σε περισσότερες από 25 αγορές του εξωτερικού.

«Πιστεύοντας στο «άριστο, μπορέσαμε να οδηγήσουμε τη ΜΕΓΑ από το δειλό ξεκίνημα του 1980, στο σημερινό επίπεδο των 330 εργαζομένων, με εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 25 χώρες και με έναν ορίζοντα με διαρκή επενδυτική και αναπτυξιακή δραστηριότητα. Πιστεύαμε πάντα ότι οι  Έλληνες δεν γεννήθηκαν για να καταναλώνουν, αλλά να δημιουργούν. Αυτή τη θέση διεκδικήσαμε και διεκδικούμε τώρα περισσότερο από κάθε φορά», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Βιτουλαδίτης στο FortuneGreece.com.

Η ΜΕΓΑ ιδρύθηκε το 1980 από τον Κωνσταντίνο Βιτουλαδίτη και ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της ως μια μικρή επιχείρηση που κατασκεύαζε ωτοκαθαριστές. Την επόμενη κιόλας χρονιά παρουσίασε τις σερβιέτες Cloé, ενώ το 1982 και το 1983 παρουσίασε δύο πρωτοποριακά για την ελληνική αγορά προϊόντα: τα μωρομάντηλα BabyCare και τα υγρά αντισηπτικά χαρτομάντιλα Wet Hankies, τα οποία έτυχαν ευρείας αποδοχής από το ελληνικό κοινό. Χωρίς να παρεκκλίνει από τον αρχικό της στόχο, που δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, η εταιρεία λανσάρει το 1986 το υδρόφιλο βαμβάκι ΜΕΓΑ, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ακόμα και σήμερα, ενώ πέντε χρόνια αργότερα η επιτυχία επισφραγίστηκε με τα σερβιετάκια Everyday.

1/3

EveryDay,Babylino, PomPon, BabyCare, Tipers, ΜΕΓΑ και Sani είναι μερικές από τις μάρκες που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΜΕΓΑ και που πολύς κόσμος, ενώ τις αγοράζει φανατικά, δεν γνωρίζει ότι είναι ελληνικής προελεύσεως.

Ύψιστη προτεραιότητα για τη διοίκηση της εταιρείας αποτελεί ο σεβασμός προς το δέρμα του καταναλωτή. «Στη ΜΕΓΑ δεν αρκεί ένα προϊόν να καλύπτει μόνο τη βασική ανάγκη για την οποία σχεδιάζεται. Στόχος της εταιρείας είναι να επιτύχει την άριστη απορροφητικότητα με ειδικά επιλεγμένα υλικά που εξασφαλίζουν επιπλέον τη μέγιστη δυνατή φιλικότητα προς το δέρμα».  Όλα τα προϊόντα ελέγχονται για την ποιότητα και τη φιλικότητα προς το δέρμα από διεθνώς αναγνωρισμένα εργαστήρια, μεταξύ των οποίων η Ένωση Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Ελλάδος και η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Δερματολογίας.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της εταιρείας και τη σημασία της για την ελληνική οικονομία αρκεί να λάβει υπόψη του τις διακρίσεις που έχει στο ενεργητικό της. H ΜΕΓΑ έχει αξιολογηθεί και βραβευτεί από την ICAP Group ως μια από τις «Strongest Companies in Greece» και  από την StatBank ως μια από τις «Υγιέστερα Αναπτυσσόμενες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα – Diamonds 2011, 2012, 2013». Πρόσφατα διακρίθηκε ως μια από τις 100 καλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης, έχοντας αποκτήσει το ιδιαίτερο τιμητικό βραβείο «Ruband’Honneur» στα European Business Awards 2012-2013, και έχει  πιστοποιηθεί σύμφωνα με τον Περιβαλλοντολογικό Σύστημα ISO14001 και το Σύστημα Υγείας & Ασφάλειας OHSAS 18001.

Είναι δε από τις εταιρείες που τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν ακάθεκτες το επενδυτικό τους πλάνο. Από το 2000 έως το 2013 έχουν επενδυθεί περί τα 103 εκ. ευρώ σε υπερ-σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου. Τη χρονιά που μας πέρασε υλοποιήθηκε μια ακόμη επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής ελαστικών εσωρούχων ακράτειας (incontinencepants), γεγονός που την καθιστά τη μόνη εταιρεία παραγωγής pants ακράτειας στην Ελλάδα. «Το 2014 επενδύσαμε σε νέα μηχανή παραγωγής βρεφικών πανών, τεχνολογίας αιχμής, που αυξάνει σημαντικά το παραγωγικό capacity της εταιρείας, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει περαιτέρω τεχνολογικά τον μηχανολογικό εξοπλισμό της».

Το πιο σημαντικό είναι πως οι επενδύσεις αυτές συνοδεύτηκαν και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέσα στην κρίση το προσωπικό της ΜΕΓΑ αυξήθηκε κατά 20%. Σε αυτό συνέβαλε και η ενδυνάμωση των συνεργασιών της εκτός συνόρων, απόρροια των οποίων ήταν ο διπλασιασμός των εξαγωγών και η αύξηση της παραγωγής. Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2010 απορρόφησε όλη την αύξηση του ΦΠΑ και λειτουργεί από τότε με μειωμένο τιμοκατάλογο στα προϊόντα της.

Εκτός από την επιτυχημένη παρουσία των δικών της brands στο εξωτερικό, η ΜΕΓΑ «προσφέρει» την τεχνογνωσία της σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, έχοντας χτίσει μακροχρόνιες συνεργασίες contract manufacturing, αφού έχει επιλεγεί ως αποκλειστικός προμηθευτής παραγωγικών και εμπορικών μονάδων της Βορειοδυτικής Ευρώπης για προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Επιπρόσθετα, μεριμνά για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με μια σειρά ενεργειών προστασίας του περιβάλλοντος όπως η διαλογή απορριμμάτων από συνεργαζόμενη εταιρεία, ώστε να καταλήγουν  στη χωματερή το δυνατόν λιγότερα απόβλητα, ο διαχωρισμός στερεών αποβλήτων από απορροές μηχανών, για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες βιομηχανίες, η ανακύκλωση όλων των χρησιμοποιούμενων υλικών και η χρήση ειδικών φίλτρων στην παραγωγική διαδικασία, για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη:

Η MoneyMarket άλλαξε τα δεδομένα στην ασφάλεια αυτοκινήτου

Η πατάτα που αγάπησε η ελληνική αγορά

Τα εμπορικότερα προϊόντα όλων των εποχών