«Μεγάλη, ουσιαστική και συμβολική επένδυση» της Philip Morris

«Μεγάλη, ουσιαστική και συμβολική επένδυση» της Philip Morris

Τη σημασία της επένδυσης της καπνοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον επικεφαλής της εταιρείας.

Για «μεγάλη, ουσιαστική και συμβολική επένδυση που βοηθάει και στην εμπέδωση της ψυχολογίας ότι τα πάντα αλλάζουν στην Ελλάδα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της εταιρείας Philip Morris στην Ελλάδα, Νίκο Θεοφιλόπουλο, σχετικά με την απόφαση της καπνοβιομηχανίας να μετατρέψει τις αποθήκες καπνού της εταιρείας Παπαστράτος στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης καπνού ανατολικού τύπου.

«Αυτή η επέκταση των δραστηριοτήτων, μαζί με αυτή την καινούργια επένδυση της Philip Morris αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί μια ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, την οποία θεωρούμε, όπως καταλαβαίνετε, πολυσήμαντη. Η επένδυση σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, σημαίνει διεθνείς μεταφορές προϊόντων εντός Ελλάδος και υποστήριξη των εξαγωγών ενός πολύ ισχυρού κλάδου με μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο», είπε ο πρωθυπουργός, που υπενθύμισε ότι προ εξαμήνου η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την πολυεθνική εταιρεία, σύμφωνα με την οποία η Philip Morris αυξάνει τις προμήθειές της, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, κατά 20%.

Στο Αγρίνιο χτυπά η «καρδιά» της ευρωπαϊκής καπνοβιομηχανίας

«Η Ελλάδα δεν σταματάει εδώ. Εμείς θα θελήσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για να κάνουμε την πατρίδα μας έναν υγιή επενδυτικό προορισμό, με στέρεες νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που είναι ο μεγάλος μας μόχθος και ο πόνος μας, πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ακόμη ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης είπε ότι η συμφωνία που έγινε πριν έξι μήνες έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια, ενώ και ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυξάνεται η δραστηριότητα και αυτό είναι το σημαντικό για την οικονομία».

Ο εκπρόσωπος της καπνοβιομηχανίας, κ. Θεοφιλόπουλος είπε ότι για την Philip Morris η Ελλάδα είναι μια χώρα στρατηγικής σημασίας για τα καπνά ανατολικού τύπου και πιστεύει πως, με τις επενδύσεις της εταιρείας που έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, «θα βοηθήσουμε και εμείς για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Διαβάστε επίσης: Ποιοι τολμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα της κρίσης

Εταιρική ανακοίνωση Philip Morris:
«Τη μετατροπή των υπερσύγχρονων αποθηκών της Παπαστράτος στο Αγρίνιο σε logistics hub (κεντρική αποθήκη και κέντρο διανομής) για την Ευρώπη για καπνά ανατολικού τύπου, ανακοίνωσαν σήμερα η Philip Morris International και η Παπαστράτος.

Οι αποθήκες του Αγρινίου θα αποτελέσουν το μοναδικό ιδιόκτητο logistics hub της Philip Morris International στην Ευρώπη και εκεί θα αποθηκεύονται καπνά ανατολικού τύπου προερχόμενα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα οποία στη συνέχεια θα διακινούνται προς εργοστάσια της εταιρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι αποθήκες του Αγρινίου καλύπτουν 58.000 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκονται σε έκταση 250.000 τετραγωνικών μέτρων. Η μετατροπή τους σε logistics hub ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με την παραλαβή των πρώτων 500 τόνων καπνού από τη Βουλγαρία και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις αγορές καπνών το 2014, όταν περίπου 15.000 τόνοι καπνών θα διακινούνται μέσω Αγρινίου.

Σημειώνεται ότι με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Philip Morris International, η εταιρεία δεσμεύτηκε για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου για την τριετία 2013-2015 αυξημένων κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, παρέχοντας ένα περισσότερο προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον για τους 25.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες του κλάδου στη χώρα».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γουιλιέλμος Αντωνίου