Μεγαλώνει η πίεση: Και ΔΝΤ, και μέτρα και για το χρέος…βλέπουμε

Μεγαλώνει η πίεση: Και ΔΝΤ, και μέτρα και για το χρέος…βλέπουμε
AppleMark

Τι δείχνει η χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ. Ο κατάλογος με τα 12 μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

Τέλος στα σενάρια για μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα έβαλε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε με την Κριστίν Λαγκάρντ μετά τον θόρυβο που ξέσπασε από τις διαρροές των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι «θέλουμε ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και φυσικά θέλουμε τους θεσμούς να μείνουν μαζί και οι τέσσερις», ενώ ξεκαθάρισε πως η θέση της Γερμανίας συνεχίζει να είναι ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει μέρος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Επί της ουσίας, η κ. Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα και δεν θα προχωρήσει σε εφαρμογή ενός «ευρωπαϊκού» προγράμματος.

Την ίδια ώρα, η κ. Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα όσα θα έπρεπε, με την κ. Μέρκελ να συμφωνεί, ενώ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ για νέα ελάφρυνση του χρέους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με δύο στόχους, πρώτον, την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας και τη βιωσιμότητα του χρέους της και δεύτερον να εξοπλίσουμε την οικονομία της με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να είναι ανεξάρτητη. Το ζητούμενο για το ΔΝΤ παραμένει ένα: “τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν”.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και τόνισε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να “βοηθάει” τη χώρα.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων η κ. Μέρκελ τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε”, με την Κριστίν Λαγκάρντ να συμφωνεί. Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

Για την κυβέρνηση και το Μαξίμου προέχει το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Απριλίου, κάτι που έχει τονίσει με κάθε τρόπο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας), όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, δημοσιονομικό κενό και ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ο κατάλογος των μέτρων
Στο μεταξύ την απάντηση για το αν επαρκεί το πακέτο μέτρων έμμεσης φορολόγησης που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει σήμερα το οικονομικό επιτελείο από τους Θεσμούς. Στόχος, να κλείσει η τρύπα των 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων που θα ληφθούν φθάνει τα 5,4 δισ. ευρώ και εκτός από τα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεση φορολογία θα περιλαμβάνει 1,8 δισ. ευρώ από αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1,8 δισ. ευρώ από τα μέτρα του ασφαλιστικού.

Το πακέτο των 10 συν 2 φόρων
Όπως αποκαλύπτει η Ναυτεμπορική που παρουσιάζει σήμερα όλο το πακέτο μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, αυτό περιλαμβάνει 10 συν 2 μέτρα, με τα πρώτα 10 να είναι καθαρά φοροεισπρακτικά και τα δύο διαφορετικού χαρακτήρα αφού αφορούν το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Αναλυτικά το πακέτο φόρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές έχει ως εξής:

• Τέλος διανυκτέρευσης
Το σενάριο του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» προβλέπει φόρο 1 ευρώ ανά αστέρι, ανά διανυκτέρευση (στα ξενοδοχεία 3 αστέρων 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα τετράστερα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση κ.ο.κ.). Υπολογίζεται ότι με αυτό το μέτρο θα αντληθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ.

• Ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων
Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη περίπου κατά 4,5% (πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα 670 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που είναι σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα). Σημειώνεται ότι επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης επιβάλλεται και ΦΠΑ 23%, που σημαίνει ότι η επιβάρυνση στην τιμή λιανικής θα φτάσει στα 4-5 λεπτά ανά λίτρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να μην αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο ντίζελ καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο στόχος είναι από αυτό το μέτρο να αντληθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο
Παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν δημόσια από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, το «πακέτο» φαίνεται να περιλαμβάνει την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο με στόχο την είσπραξη περίπου 25 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία
Το κυβερνητικό σχέδιο για το συγκεκριμένο τέλος προβλέπει αύξηση των φορολογικών συντελεστών περίπου κατά 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει: Όσον αφορά τη συνδρομητική: από το 12% σήμερα για λογαριασμούς εώς 50 ευρώ στο 15% και από 20% σήμερα για λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ στο 25%. Όσον αφορά την καρτοκινητή: Από το 12% σήμερα, θα αυξηθεί στο 15%.

Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο οι εταιρίες κινητής θα πληρώνουν πέντε λεπτά επιπλέον ανά χρήστη, χωρίς να το μετακυλήσουν στους πελάτες.

Με την αύξηση του ειδικού τέλους η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

• Ειδικός φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση
Η επιβολή του ειδικού φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση αναμένεται να προκαλέσει επιβάρυνση της τάξης του 10% με 15%, δηλαδή σε μια συνδρομή των 25 ευρώ θα προκύψει μηνιαία επιβάρυνση 2-3 ευρώ, εφόσον τελικώς προχωρήσει το μέτρο.

Και εδώ η κυβέρνηση ελπίζει η επιβάρυνση να μην περάσει στους καταναλωτές αλλά στις εταιρείες οι οποίες θα τον καταβάλλουν ανάλογα με τον αριθμό των συνδρομητών τους.
Το μέτρο σχεδιάζεται να αποδώσει εισπρακτικά περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

• Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα
Η επιβάρυνση ανά πακέτο εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 50 λεπτών και 1 ευρώ, ενώ αναμένεται να συνοδευτεί με μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, καθώς το μερίδιο των λαθραίων έχει ξεπεράσει πλέον το 25%.
Στόχος είναι από το εν λόγω μέτρο να εισπραχθούν 100 εκατ. ευρώ.

• Ειδικό τέλος διέλευσης στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες
Μέτρο που στοχεύει κατά των οδηγών που βάζουν στα οχήματά τους ξένες πινακίδες.
Στόχος η είσπραξη 15 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ.
Οι επιβαρύνσεις θα αφορούν και όσους αγοράζουν νέα οχήματα και τα μεταχειρισμένα εισαγωγής. Οσον αφορά το εν λόγω μέτρο δεν αποκλείεται ο επανασχεδιασμός του τρόπου υπολογισμού του φόρου ώστε το τέλος ταξινόμησης να προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του οχήματος.

• Φόρος στα τυχερά παιχνίδια
Η κυβέρνηση επανασχεδιάζει τον εν λόγω φόρο και δεν αναμένεται να υιοθετηθεί το σενάριο των πέντε λεπτών ανά στήλη. Στη θέση του θα μπει κάποιος άλλος φόρος.
Συνολικά η κυβέρνηση στοχεύει στην είσπραξη 500 εκατ. ευρώ ετησίως (400 εκατ. ευρώ από τον φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και 100 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (VLTs).

• Αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς εκτιμάται ότι θα προκύψει τρύπα 270 εκατ. ευρώ με 300 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών -ισχύουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015