Μέρκελ: «Φυσικά» θα συναντηθώ με τον Τσίπρα, αν το θέλει…

Μέρκελ: «Φυσικά» θα συναντηθώ με τον Τσίπρα, αν το θέλει…

Η Γερμανίδα καγκελάριος αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεννόησης για το ελληνικό χρέος - Κυβερνητικές πηγές διατηρούν στάση αναμονής.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι είναι εφικτή μια λύση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. Η Μέρκελ ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

“Το μήνυμα θα είναι: οι συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν”, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “Ο στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη”, τόνισε επίσης και συνέχισε: “αν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος”.

“Αλλά κάθε ημέρα μετράει”, πρόσθεσε.

Γρίφος οι κυβερνητικές διαρροές

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτει όμως ότι: «Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ».

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βίρτς ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του».

Χθες πάντως γερμανική πηγή των Βρυξελλών είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει συνάντηση και ακολούθησε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού που περιελάμβανε και συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ.

Η ασάφεια περί τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες, είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έκκληση Ολάντ για άμεση λύση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε έκκληση σήμερα να “επιταχυνθούν” και να “ολοκληρωθούν” γρήγορα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

“Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους. “Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε” σε συμφωνία, επανέλαβε.