Μέρκελ: Γιατί είμαστε σκληροί με την Ελλάδα

Μέρκελ: Γιατί είμαστε σκληροί με την Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος αποκλείει «κούρεμα» χρέους, αφήνει ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο για ελαφρύνσεις.

«Κούρεμα του ελληνικού χρέους με την κλασική έννοια αποκλείεται, αλλά μπορεί κανείς να συζητήσει για περαιτέρω ελαφρύνσεις», είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF) και το κοινό τηλεοπτικό πρόγραμμα Phoenix των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF.

«Ούτε η υπερβολική επιείκεια βοηθά τις υπερχρεωμένες χώρες, γι’ αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα τόσο σκληρά. Η χώρα δοκιμάστηκε πολύ», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξή της.

Όσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές, πυκνώνουν οι αναφορές της Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα.

Πριν δύο μέρες σε προεκλογική της ομιλία στο Ντόρτμουντ, αναφερόμενη στις αξίες που διέπουν την ΕΕ – «ελευθερία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική οικονομία της αγοράς, προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» – η καγκελάριος ζήτησε απ’ όλους να μην στοχοποιούν άλλους λαούς και να μην τους κατατάσσουν σε κατηγορίες.
Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς «εκείνοι» τόνισε. Δηλαδή, «οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια», ανέφερε.

Όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία «υπάρχουν τόσο τεμπέληδες, όσο και εργατικοί» κατέληξε.