Μέρκελ: «Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ»

Μέρκελ: «Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ»

Συνεχίζονται τα μικροπολιτικά παιχνίδια στη Γερμανία ενόψει των εκλογών στην «πλάτη» της Ελλάδας.

H Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αφού πρώτα συμβούλευσε τους Έλληνες να μη χαλαρώσουν, επανήλθε στο ελληνικό ζήτημα…στρέφοντας τα βέλη της στον προκάτοχο της Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η οποία μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έπρεπε να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Συμπλήρωσε δε ότι η κρίση χρέους, η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2009, στην πραγματικότητα έχει τις ρίζες της στην ίδρυση του ευρώ.

«Για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ» το 2001, δήλωσε η Καγκελάριος μιλώντας μπροστά στους υποστηρικτές της. «Ο τότε Καγκελάριος Σρέντερ δέχτηκε την είσοδο της Ελλάδας και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας, και οι δύο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λάθος και η αφετηρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Σόιμπλε: «Τέρμα το ελληνικό μοντέλο διάσωσης»

Αναφερόμενη εκ νέου στo πιο καυτό θέμα της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, την Ελλάδα, η Μέρκελ απάντησε στον επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ , o οποίος μια μέρα νωρίτερα είχε υποστηρίξει επίσης πως η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη (πρώην ΟΝΕ) ήταν ένα μεγάλο σφάλμα.

«Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σίγουρα ορθή, αλλά η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν σίγουρα σφάλμα», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel. «H Eλλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να συμπεριληφθεί στην Ευρωζώνη», έσπευσε να προσθέσει ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων ήταν εκείνη που αποφάσισε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά όλες οι συντηρητικές κυβερνήσεις είχαν τότε συμφωνήσει», δεν παρέλειψε να τονίσει ο ίδιος. «Τελικά η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν μια κοινή απόφαση», πρόσθεσε.

SPD: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2020»!

Ουσιαστικά η Μέρκελ συμφώνησε με το ζήτημα του «λάθους» για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά επιρρίπτει τις ευθύνες αποκλειστικά στην άλλη πλευρά, καθώς η επανεμφάνιση του Σρέντερ στο πλευρό του Πέερ Στάινμπουργκ, βασικού αντιπάλου της στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, θορύβησε τους Χριστιανοδημοκράτες.