Μέρκελ: «Κανείς δεν περίμενε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα»

Μέρκελ: «Κανείς δεν περίμενε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα»

Για ακόμα μια φορά η καγκελάριος υπερασπίστηκε την πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη.

Σε συνέδριο  που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο -στο οποίο θα μιλήσει το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς– μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ υπερασπίστηκε την πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης, που εφαρμόζονται σε χώρες της ευρωζώνης, κάνοντας, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, «ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς» και συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις. «Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, ότι δεν είναι ακόμη όπως το φανταζόμαστε εμείς από την γερμανική σκοπιά. Αλλά η αλλαγή είναι σοβαρή»  και σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονιά εισέπραξε περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψε, εάν εξαιρεθούν οι τόκοι. Πρόσθεσε δε ότι πολλοί από την τρόικα δεν θεωρούσαν ότι θα ήταν ικανή, αλλά η Ελλάδα το κατάφερε και εξέφρασε γι’ αυτό τον μεγάλο σεβασμό της.

Ακόμη επισήμανε ότι θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος και επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να ξανασταθεί σύντομα στα πόδια της. Η Μέρκελ αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τις χαρακτήρισε αξιοσημείωτες .

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ως αποδείξεις των θετικών αποτελεσμάτων που φέρνουν ήδη τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι για τη Γερμανία αποτελεί εθνικό συμφέρον η ευημερία της Ευρώπης.

Επανέλαβε ότι για το Βερολίνο η αλληλεγγύη και η ανάληψη της εθνικής ευθύνης αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Βερολίνο: «Μην περιμένετε πολλά από τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά»

Συμφωνία για τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία
Η καγκελάριος δήλωσε σήμερα ότι θα θεσπιστεί στη Γερμανία ένας γενικός κατώτατος μισθός, κάτι που αποτελεί μια παραχώρηση την οποία πρέπει να κάνει στους νέους κυβερνητικούς εταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Θα αποφασίσουμε πράγματα που, στο πρόγραμμά μου, δεν θεωρώ ορθά, μεταξύ των οποίων ένα γενικό κατώτατο μισθό», δήλωσε η καγκελάριος σε ομιλία της στο Βερολίνο. Όμως «μια ρεαλιστική εκτίμηση (της κατάστασης) δείχνει πως οι σοσιαλδημοκράτες δεν θα κλείσουν τις διαπραγματεύσεις (για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού) χωρίς αυτό τον κατώτατο μισθό», δήλωσε η Μέρκελ, χωρίς να δώσει καμιά λεπτομέρεια για το ύψος του μισθού αυτού ούτε για την ημερομηνία θέσπισής του.