Νέα προειδοποίηση από την Κριστίν Λαγκάρντ

Νέα προειδοποίηση από την Κριστίν Λαγκάρντ
DAVOS/SWITZERLAND, 25JAN13 - Christine Lagarde, Managing Director, International Monetary Fund (IMF), Washington DC; World Economic Forum Foundation Board Member reflects during the session 'Women in Economic Decision-making' at the Annual Meeting 2013 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 25, 2013. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo Michael Wuertenberg

Tο ασφαλιστικό “πάει κατευθείαν σε τοίχο” είπε μεταξύ άλλων μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη. 

Αναφορά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε σημερινή της συνέντευξη. Η κ. Λαγκάρντ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής επαναλαμβάνοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο τις θέσεις του, από τον Ιούλιο όπου υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης έως σήμερα, ούτε σε ό,τι αφορά το χρέος αλλά ούτε σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο που υπήρξε η συμφωνία λέμε δύο πράγματα: σε αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Το χρέος αυτής της χώρας είναι πολύ υψηλό. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι (σ.σ. το ασφαλιστικό σύστημα) βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό».

Παράλληλα φρόντισε, όμως, να στείλει και το μήνυμά της στους Ευρωπαίους αναφορικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: «Την ίδια ώρα, όμως, και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων.».

Σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά αυτά που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν. Είμαστε ξεκάθαροι στο τι μπορεί να επιτευχθεί. Ευελπιστώ ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξει συμφωνία».