Mήνυμα «βόμβα» από Σόιμπλε: Μέτρα ή Grexit

Mήνυμα «βόμβα» από Σόιμπλε: Μέτρα ή Grexit
Dr. Wolfgang Schäuble, Bundesminister der Finanzen

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την Ελλάδα.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς την Αθήνα, για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει το Βερολίνο το προσεχές διάστημα έστειλε χθες, Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναφέροντας την απειλή του Grexit.

«Πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, αλλιώς δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Σόιμπλε. Επίσης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο για κράτος-μέλος του κοινού νομίσματος. «Για να γίνει κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη», είπε ο Γερμανός υπουργός. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητά της.

Κι ενώ τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στενεύουν επικίνδυνα, τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι ανοικτά, με δύο βασικά σημεία να δημιουργούν προβληματισμό. Πρώτον, δεν υπάρχει κοινή στάση ανάμεσα στους θεσμούς όσον αφορά το τι ζητούν από την Αθήνα για να επιστρέψουν και δεύτερον δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από την ελληνική κυβέρνηση ότι δέχεται το βασικό αίτημα των θεσμών για νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων. Στην περίπτωση, όμως, που δεν υπάρξει επιστροφή των θεσμών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Η απάντηση της Λαγκάρντ για την Ελλάδα: Λέμε την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι

Το βασικό πρόβλημα ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ βρίσκεται, όπως εξηγεί Eυρωπαίος αξιωματούχος στην Καθημερινή, είναι η διαφορά των προβλέψεων όσον αφορά την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ευρωπαϊκούς υπολογισμούς, το 2016 θα καταλήξει να έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% (συμπεριλαμβανομένων των 700 εκατ. που εξήγγειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός), δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερο από το αναμενόμενο (η αρχική πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5%). Από την άλλη, το ΔΝΤ για το ίδιο έτος είχε αρχικά προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει έλλειμμα 0,5% και τώρα, παρά την αναμενόμενη υπεραπόδοση, η πρόβλεψή του βρίσκεται στο μόλις 0,9% και πολύ μακριά από εκείνη της Κομισιόν.

Και παρόλο που και οι δύο θεσμοί έχουν τα ίδια νούμερα, το Ταμείο αποδίδει την υπεραπόδοση των στόχων στη μη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και σε μέτρα που τα αποκαλεί «εφάπαξ απόδοσης» (one off).

Από την πλευρά τους, οι θεσμοί αναμένεται να βρουν την κοινή τους θέση τις προσεχείς ημέρες, αν και το θέμα φαίνεται να ξεπερνά τα τεχνικά κλιμάκια και να επιβάλλεται να βρεθεί μια λύση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, καθώς το Ταμείο χρειάζεται διαβεβαιώσεις σχετικά με το ποιο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά και ποια θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

SPD: Ο Σόιμπλε να σταματήσει να κατακρίνει την Ελλάδα

Ανησυχία για την εκλογή Τραμπ

Όσον αφορά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε: «Πολλά στοιχεία της νέας κυβέρνησης (των ΗΠΑ) δεν μου αρέσουν καθόλου και με ανησυχούν», προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση “συνετά”, έχοντας ξεκάθαρες απόψεις, βασιζόμενοι στους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και στο θέμα της ασφάλειας, αν χρειαστεί, να εγγυηθούν μόνοι τους την προστασία των χωρών της Βαλτικής».

«Ο Τραμπ λειτούργησε σαν καμπανάκι για την Ευρώπη, αυτό το λένε πολλοί», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Γερμανός υπουργός επέκρινε επίσης τα σχέδια του νέου προέδρου των ΗΠΑ να χαλαρώσει το τραπεζικό ρυθμιστικό πλαίσιο, χαρακτηρίζοντάς τα «λανθασμένα», όμως πρόσθεσε: «Αν θέλουν να το κάνουν οι Αμερικανοί, δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε».

«Η ευρωπαϊκή ενότητα ενισχύθηκε πάντα σε καιρούς κρίσης», κατέληξε ο Σόιμπλε.

Διαβάστε επίσης: Η «μάχη» του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μόλις ξεκίνησε