Μητσοτάκης: «Θα είναι η βραδιά της ψήφου εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση κουρελού»

Μητσοτάκης: «Θα είναι η βραδιά της ψήφου εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση κουρελού»

Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Για ευτελισμό της πολιτικής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, και πρόσθεσε ότι θα είναι η βραδιά της ψήφου εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση κουρελού.

Δεν πρόκειται για συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης, πρόκειται για την τελευταία πράξη μίας πολιτικής φαρσοκωμωδίας είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για έναν κοινοβουλευτικό ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τριπλό.

– Να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία.

– Να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.

– Και να κρατηθεί στη ζωή -έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα- το μόρφωμα των ΑΝΕΛ.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε το «αίσχος του αλληλοδανεισμού βουλευτών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου να διατηρηθούν πρόσκαιροι συχετισμοί» και τον «τραγέλαφο των ΑΝΕΛ» καθώς βουλευτές τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται προκειμένου να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ο Πάνος Καμμένος.

«Αναρωτιέμαι αν η κ. Κουντουρά, η κ. Παπακώστα, ο κ. Κόκκαλης θα σας είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν έμεναν υπουργοί;» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν ψηφίζουν τις Πρέσπες. Επίσης 4 από τους 6 βουλευτές που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν μπήκαν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα για να δικαιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο είναι στην Κίνα και άλλοι δύο κάνουν τους κινέζους. Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές. Καταντήσατε την ελληνική Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της Βουλής των Σκοπίων… Γιατί έτσι θα περάσει, κυρίες και κύριοι, η αποψινή βραδιά στην Ιστορία: Ως η βραδιά της ψήφου για μια κυβέρνηση-κουρελού».

Ακολούθως προειδοποίησε:

-«Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.

– Και μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Κυβέρνηση Σαμαρά και Παπαδήμου

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα στον απολογισμό της κυβέρνησής του που έκανε στην εναρκτήρια ομιλία του και υπερασπίστηκε την περίοδο Σαμαρά: «Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το κλίμα στην αγορά είχε βελτιωθεί. Η αισιοδοξία είχε επανέλθει. Και η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Και μετά ήρθατε εσείς και μας στοιχήσατε παραπάνω από 100 δις, ένα τρίτο επίσημο μνημόνιο και ένα άτυπο τέταρτο, που μας επιβάλλει λιτότητα διαρκείας. Σταματήστε, λοιπόν, τις άστοχες συγκρίσεις: Η Ελλάδα κινδύνεψε να πτωχεύσει, μάτωσε, αλλά το 2014 είχε σωθεί. Για να έλθετε εσείς και να την ξαναφέρετε στο χείλος του γκρεμού. Και να την πληγώσετε ξανά, επιβάλλοντας πολλαπλάσια μέτρα – χωρίς, μάλιστα, να άρετε όλα τα προηγούμενα… Φορτώσατε τους πολίτες με 29 νέους φόρους και προσθέσατε στις παλαιές μειώσεις 17 επιπλέον περικοπές. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ και αυξήσατε τον ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που πληρώνουν κυρίως τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα. Και όλα αυτά, όταν η χώρα είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5%  και την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%. Και σήμερα προσβάλλετε τους Έλληνες με υποσχέσεις για επιδόματα και λίγα αντίδωρα από τα πολλά που τους πήρατε  προηγουμένως».

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε και της κυβέρνησης Παπαδήμου: «Αντί να απαντήσετε για τους πολιτικούς γυρολόγους και τις συναλλαγές σας, μιλήσατε για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μία πετυχημένη κυβέρνηση που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής. Που είχε τη στήριξη τριών κομμάτων και 255 βουλευτών. Με επικεφαλής έναν καταξιωμένο τεχνοκράτη, που εγκατέλειψε την ασφάλεια της καριέρας του για να προσφέρει στον τόπο του. Και που, αργότερα, παρά λίγο να δολοφονηθεί από τρομοκράτες. Έμεινε επί μήνες τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Και εσείς δεν είχατε την ευαισθησία ως πρωθυπουργός να πάτε εκεί μια φορά ή να του πείτε έστω περαστικά».

Για τους πολιτικούς «γυρολόγους»

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε και την αποστροφή του περί πολιτικών γυρολόγων: «Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα -και η Ν.Δ- το τελευταίο διάστημα, έχουμε δεχτεί την συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή και διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προσχωρήσουν στη ΝΔ.  Και όλοι είναι πολιτικοί που μετακινήθηκαν από κόμμα της αντιπολίτευσης σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Και όλοι τους βέβαια, θα δοκιμαστούν, ζητώντας την ψήφο των πολιτών… Εσείς κάνατε κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Προσφέρατε ακόμη και υπουργικές θέσεις σε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την αντιπολίτευση… Αυτό και σας είπα ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο κ. Τσίπρα. Υπουργοποιείτε πολιτικό που σας αποκαλούσε ανοιχτά «θλιβερό» και «προκλητικά αμοραλιστή». Και συναγελάζεστε με άλλους που σας αποκαλούσαν “τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης”».

Ο κ. Μητοτσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για την αναφορά του σε απειλές εναντίον βουλευτών: «…Αλλά ποιος είναι αυτός που μας ζητά και τα ρέστα; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα; Εσείς που χασκογελάγατε όταν προπηλάκιζαν βουλευτές μας;  Εσείς που  μιλούσατε για πουλημένους γερμανοτσολιάδες;  Εσείς που τυπώνατε αφίσες των βουλευτών που ψήφισαν μνημόνια;  Που συναντιόσασταν με τη Χρυσή Αυγή στα μονοπάτια της βίας και των τραμπουκισμών; Θα σας το πω, όπως σας αξίζει να το ακούσετε. Υπήρξατε ο πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφορών».

Για την ανάληψη του υπουργείου Αμύνης από τον κ. Αποστολάκη

Επανέλαβε τις αιτιάσεις του για την ανάληψη του υπουργείου Αμύνης από τον κ. Αποστολάκη λέγοντας ότι διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε την διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Η κριτική μου αφορά πρωτίστως την δική σας απόφαση κ. Τσίπρα», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «δεν μπορεί ο ΑΓΕΕΘΑ μέσα σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί να γίνεται μέσα σε ένα βράδυ ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου σύμβουλος του πρωθυπουργού και μετά πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής… Ο νέος υπουργός Άμυνας, είναι πλέον πολιτικός. Και δέχθηκε να είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε αυτήν τη συγκυρία».

Το διακύβευμα της ψηφοφορίας

Κλείνοντας περιέγραψε το διακύβευμα της ψηφοφορίας: «Όποιος ψηφίζει σήμερα «Ναι», εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια: Την τεράστια πολιτική απάτη που οδήγησε τον κ.Τσίπρα στην εξουσία… Όποιος ψηφίζει «Ναι», ανοίγει το δρόμο στην δήθεν «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα για τους γείτονες, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών… Και όποιος ψηφίζει «Ναι» γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας, που θέλει να σέρνει μαζί του και τη χώρα».

Τέλος ζήτησε ξανά εκλογές: «Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για πάει μπροστά η χώρα. Όσο συνεχίζεται ο σημερινός πολιτικός ζόφος η χώρα θα βυθίζεται. Εκλογές λοιπόν για να αναπνεύσει ο τόπος μας. Εκλογές για να πάρουν επιτέλους οι Έλληνες τις τύχες της πατρίδας μας στα χέρια τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ