Η MLS επιμένει ελληνικά

Η MLS επιμένει ελληνικά

Ο Γιάννης Καματάκης μιλάει στο Fortune για το μυστικό της επιτυχίας της MLS αλλά και γιατί δεν θα φύγει η εταιρεία από την Ελλάδα.

Εάν υπάρχει ένα στοιχείο που περνάει σταθερά στο «επιχειρηματικό DNA» της οικογένειας Καματάκη, αυτό δεν είναι άλλο από την καινοτομία. Ο παππούς του Γιάννη Καματάκη, ιδρυτή και προέδρου της τεχνολογικής επιχείρησης ΜLS που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, είχε ένα από τα καλύτερα επιπλοποιία της Σμύρνης στο οποίο ανακάλυπτε συνέχεια νέες χρήσεις για τους καπλαμάδες. Ο άλλος του παππούς στον κάμπο της Θεσσαλίας είχε καταφέρει να επιτυγχάνει τις καλύτερες αποδόσεις στην παραγωγή βαμβακιού, ενώ ο πατέρας του στις κατασκευές, μετράει ατελείωτες καινοτομίες κυρίως στο σκυρόδεμα.

Ο ίδιος, μετά από είκοσι χρόνια επιχειρηματικής δράσης, αν για υπάρχει κάτι για το οποίο υπερηφανεύεται στην πορεία του, αυτό είναι η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής που έχει αναπτύξει η MLS.

Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το Talk&Write, το οποίο καθιστούσε το πληκτρολόγιο άχρηστο καθώς ο χρήστης υπαγόρευε στον υπολογιστή και ο κέρσορας έτρεχε στην οθόνη γεμίζοντας λέξεις την σελίδα του word. Ακολούθησε η πλοήγηση με το Talk&Drive, που στην κυριολεξία εκτόξευσε την εταιρεία σε μερίδια άνω του 60% εξαιτίας της δυνατότητας να πεις απλώς τον προορισμό για να ξεκινήσει η εκφώνηση των οδηγιών σε αντίθεση με την κουραστική και επικίνδυνη την ώρα της οδήγησης πληκτρολόγηση.

Διαβάστε ακόμη: MLS: Κυκλοφορεί το MLS Updater στο Play Store

Μετεξελίχθηκε σε Talk&Call για κλήσεις σε κινητά, έγινε Talk&Sms για μηνύματα, Talk&Post για το Facebook και Talk&Email για τα tablet, τομέα που εισήλθε η εταιρεία τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, όταν συλλέγονταν αυτές οι πληροφορίες πέντε νέα talk& δουλεύονταν στα τμήματα έρευνας και τεχνολογίας της MLS και πολύ πιθανόν τα περισσότερα από αυτά να έχουν βγει στην αγορά ως σήμερα.

«Η τεχνολογία talk& είναι ανάμεσα στις κορυφαίες δουλειές που έχουν δημιουργηθεί έως σήμερα παγκοσμίως στον τομέα αναγνώρισης φωνής. Είναι σαφώς πολύ καλύτερή από το siri της Apple κι από τις προσπάθειες που έχει κάνει η Google. Δεν λέω ότι τα παραπάνω είναι άσχημα, προκαλώ όμως οποιοδήποτε να τα συγκρίνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπόθεση αναγνώριση φωνής είναι ένα παιχνίδι που ο χρήστης θα ασχοληθεί μία δύο φορές θα δει ότι δεν τον βολεύει και μέχρι εκεί. H δική μας επιτυχία, της ταπεινής ελληνικής MLS, είναι ότι όποιος έχει πλοηγό MLS σε ποσοστό πάνω από 80% δεν πληκτρολογεί, κάνει εφαρμογή της τεχνολογίας μας και «συνομιλεί» μαζί του. Αντίστοιχα ποσοστά χρήσης έχουμε και στα κινητά μας τηλέφωνα όπου οι κάτοχοι τους δεν ψάχνουν στους καταλόγους για κλήσεις, απλώς αναφέρουν το όνομα που τους ενδιαφέρει για να πραγματοποιήσουν την κλήση».

Διαβάστε ακόμη: Σε τροχιά ανόδου η MLS Πληροφορική

Η πολύ καλή δουλεία στο συγκεκριμένο τομέα ήταν κι αυτή που διέσωσε την MLS στα μαύρα χρόνια της ελληνικής ύφεσης. Ο πλοηγός «άρχισε να μιλάει», μεταξύ άλλων, τουρκικά, αραβικά, ισπανικά της Χιλής και εισήλθε σε αγορές που με μικρή έως ανύπαρκτη διαφημιστική δαπάνη πρόσφερε αρκετά εκατομμύρια ευρώ πωλήσεων.

«Είναι πολύ μικρά τα μυστικά που κάνουν το προϊόν από το να μην δουλεύει να δουλεύει. Μεγάλες εταιρείες έχουν προσπαθήσει να μας αντιγράψουν και το κάνουν ακόμη και τώρα που μιλάμε. Όταν ο Στιβ Τζομπς υπέγραψε την συμφωνία με την Siri, στην εταιρεία πανηγυρίζαμε. To siri ήταν κάτι που το ξέραμε σαν εφαρμογή στο AppStore και το είχαμε αξιολογήσει. Η συμφωνία αυτή για εμάς είχε το θετικό ότι έστρεψε το ενδιαφέρον στην τεχνολογία αναγνώριση φωνής και αργά η γρήγορα θα φέρει στο προσκήνιο και την δική μας δουλειά».

Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα εάν είχε επιλέξει να αναπτύξει την εταιρεία του και την τεχνολογία αυτή στην Αμερική, όπου βρίσκονται και πάρα πολύ συγγενείς του. Εκεί όμως γύρω στα τριάντα, ο 42χρόνος σήμερα Γιάννης, πήρε την απόφαση ότι ο θα πρέπει να μείνει και να δημιουργήσει στην Ελλάδα και να αποτελέσει πρότυπο για την νέα γενιά την οποία χαρακτηρίζει ως την πιο ελπιδοφόρα της νεότερης ιστορίας της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Υποσχέσεις για ένα δίκτυο χωρίς ψηφιακά «ίχνη»

«Όταν εμείς ξεκινούσαμε, φοιτητές, πριν από είκοσι και χρόνια μας θεωρούσαν τρελούς που θέλαμε να κάνουμε μία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Μας έλεγαν ότι δεν έχουμε μέλλον και ότι η τεχνολογία ήταν μία υπόθεση αμερικανική, γερμανική ή ιαπωνική -τότε η Ιαπωνία ήταν κορυφή στον τομέα αυτό- κι όμως αποδείξαμε σε όλους ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε απέναντι σε μεγαθήρια τεχνολογίας. Σήμερα σαν ελληνική εταιρεία τεχνολογίας αισθανόμαστε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στη νέα δυναμική γενιά Ελλήνων που τώρα ξεπηδάει και έχει γνώση και κατανόηση των νέων τεχνολογιών. Θεωρώ ότι έχουμε από τα καλύτερα και δυνατότερα μυαλά στο συγκεκριμένο τομέα. Και είναι κάτι το οποίο δεν το λέω πατριωτικά. Είναι κάτι που το έχω ζήσει προσωπικά, αλλά και σαν εταιρεία, μέσω συνεργασιών και project με ανθρώπους και εταιρείες από όλο τον κόσμο.

»Είναι μία γενιά που δεν θα τους προσλάβει το Δημόσιο -ευτυχώς για αυτά τα παιδιά- που έχουν δεξιότητες, έχουν όρεξη κι έχουν καταλάβει ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να ανθήσει. Πλέον υπάρχουν οι συνθήκες, είτε μέσω χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικότητας, είτε μέσω business angels, θεσμικών επενδυτών, venture capitals, να ξεδιπλώσουν το επιχειρηματικό τους ταλέντο. Θα πρέπει να υπάρχουν όμως και τα φωτεινά παραδείγματα που θα κάνουν αυτά τα παιδιά να πουν: “Δεν έχουμε κινητό ελληνικής τεχνολογίας; Τablet; Πλοηγούς ελληνικής εταιρίας που πουλάνε στο εξωτερικό; Αν η MLS τα κατάφερε, μπορώ να δοκιμάσω και εγώ”».

Βασικά μεγέθη της MLS στο εννεάμηνο 2013
Άνοδος μεγεθών για πέμπτο συνεχώς τρίμηνο
Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 21% στα 6,09 εκατ. ευρώ
Αύξηση EBITDA κατά 13% στα 3,62 εκατ. ευρω
Αύξηση κερδών μετά φόρων κατά 23% στα 1,35 εκατ. ευρώ.

* Το κείμενο φιλοξενεί στοιχεία από άρθρο του περιοδικού Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα