Υποσχέσεις για ένα δίκτυο χωρίς ψηφιακά «ίχνη»

Υποσχέσεις για ένα δίκτυο χωρίς ψηφιακά «ίχνη»
Photo:

Τα μεγάλα σχέδια του ιδρυτή της επαναστατικής εφαρμογής Snapchat, Έβαν Σπίγκελ.

Είναι μόλις 23 ετών και ήδη έχει αναλάβει πολλά ρίσκα στη ζωή του. Παράτησε τις σπουδές του στο φημισμένο πανεπιστήμιο Stanford για να τρέξει τη δική του strartup, την οποία σήμερα στηρίζουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley.

Δείχνει δε να αισθάνεται τόσο αυτάρκης, ώστε προ ημερών πέταξε στα «μούτρα» των ιθυνόντων του Facebook και της Google δύο προτάσεις εξαγοράς της εταιρίας του, έναντι 3 και 4 δισ. δολαρίων αντιστοίχως!

Ο Έβαν Σπίγκελ, βλέπετε, έχει άλλα όνειρα για το τεχνολογικό του «τέκνο»: την εφαρμογή Snapchat για smartphones, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να μην αφήνουν ολούθε κι έκθετα τα ηλεκτρονικά τους «ίχνη».

Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο app δίνει μία νέα διάσταση στο instant messaging, με την ανταλλαγή φωτογραφιών και βίντεο, συνοδεία ενός μικρού κειμένου, που μπορούν να δουν μόνον επιλεγμένοι «φίλοι» και τα οποία αυτοκαταστρέφονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την ανάρτησή τους!

Διαβάστε ακόμη: Η πλατφόρμα της ανταλλαγής

Κυρίως για τους πιτσιρικάδες, αυτό το instant messaging-«φάντασμα» μεταφράζεται σε πλήρη ελευθερία, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα π.χ. των γονιών τους, που μπορούν να τσεκάρουν ανά πάσα τι γίνεται στο timeline τους στο FB, το οποίο ως εκ τούτου εξελίσσεται σε μέγα… καταδότη.

Όχι τυχαία, στα δύο χρόνια λειτουργίας του το Snapchat έχει διαδοθεί ευρέως στις τάξεις εφήβων Αμερικανών. Και τώρα έχει αρχίσει να κατακτά σταδιακά και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, «κερδίζοντας» 7 εκατομμύρια χρήστες μόνον στη Βρετανία.

Στην αυτή τη διευρυνόμενη πελατεία «ποντάρει» τώρα ο νεαρός Έβαν για να κάνει την δεύτερη μεγάλη έκπληξη στον χώρο των social media. Πηγαίνοντας κόντρα λοιπόν στη μέχρι σήμερα λογική του «τζάμπα» που έχουν καθιερώσει το Facebook, η Google, Twitter και το Instagram, ο νεαρός Αμερικανός ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να βασιστεί στη διαφήμιση για τα έσοδα του app του.

Στόχος του -λέει- είναι να δελεάσει στους χρήστες του Snapchat με εξτρά υπηρεσίες, έναντι συνδρομής. Ως επιχειρηματικό πρότυπο θεωρεί το επιτυχημένο κινεζικό WeChat, «που αναπτύχθηκε απουσία διαφήμισης και αναγκάστηκε να βασιστεί στις συναλλαγές μέσω της εφαρμογής και στις παρεχόμενες υπηρεσίες σε παιχνίδια».

Διαβάστε ακόμη: Είσαι δουλευταράς; Απόδειξε το!

«Ο κόσμος πληρώνει πολλά για διασκέδαση», παρατηρεί ο Έβαν, έχοντας προφανώς στο πίσω μέρος του μυαλού του και το παράδειγμα της Apple, η οποία ωστόσο είναι ένας ολόκληρος κολοσσός, που δεν απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε… άφραγκους πιτσιρικάδες.

«Παρ’ όλα αυτά», σχολιάζει ο τεχνολογικός συντάκτης Ρόρι Κέλαν Τζόουνς του BBC, «το Snapchat έχει προφανώς πιάσει τον παλμό μίας νέας ψηφιακής γενιάς, που θέλει προτιμά να επικοινωνεί με μία στενή ομάδα φίλων, παρά να λέει σε ολόκληρο τον κόσμο τι κάνει και τι σκέφτεται, όπως συμβαίνει στο Facebook και στο Twitter».

Μεγάλο ερώτημα βέβαια παραμένει σε ποιο βαθμό τελικά τα ηλεκτρονικά «ίχνη» στο Snapchat πράγματι εξαφανίζονται, τώρα που όλοι γνωρίζουμε πια καλά ότι ουδέν κρυπτόν υπάρχει υπό τον «ήλιο» της NSA.