«Μπλόκο» στη Startup Visa βάζουν οι ΗΠΑ

«Μπλόκο» στη Startup Visa βάζουν οι ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2018. Αντιδράσεις από τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ο νόμος για την «Startup Visa», που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στις ΗΠΑ, έπρεπε να τεθεί σε ισχύ στις 17 Ιουλίου, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας εξέδωσε μία ανακοίνωση τη Δευτέρα, μεταφέροντας την ημερομηνία για τις 14 Μαρτίου 2018.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, «η DHS μπορεί μάλιστα να εξαλείψει οριστικά το πρόγραμμα αυτό». Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρει ο Κανόνας των Διεθνών Επιχειρηματιών, οι αλλοδαποί που χτίζουν «ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις» είχαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση παραμονής προκειμένου να εργαστούν στις ΗΠΑ Αυτό το καθεστώς τυπικά χορηγείται μόνο σε άτομα που χρειάζονται θεώρηση για ανθρωπιστικούς ή ιατρικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι ορισμένες χώρες όπως ο Καναδάς και η Γαλλία έχουν ήδη εφαρμόσει νέες διακδικασίες για την έκδοση βίζας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους επιχειρηματίες. Ωστόσο, προς το παρόν, όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στις ΗΠΑ πρέπει να βασίζονται στις υπάρχουσες κατηγορίες βίζας, όπως η H-1B, η οποία είναι η πιο δημοφιλής βίζα για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης, με βασική προϋπόθεση για τους υποψήφιους-αλλοδαπούς να δείξουν ότι μπορούν να προσληφθούν, να απολυθούν και να πληρωθούν από έναν εργοδότη. Οι απαιτήσεις αυτές, όμως, καθιστούν δύσκολη την εκκίνηση μιας εταιρείας και για το λόγο αυτό, ορισμένοι επιχειρηματίες επιλέγουν να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους αλλού.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία πρότεινε τον εν λόγω νόμο, είχε προβλέψει ότι οι αιτήσεις θα φθάνουν τις 2.940 αιτήσεις ανά έτος. «Η σημερινή ανακοίνωση είναι εντελώς αντίθετη με τους δηλωμένους στόχους του Προέδρου Τραμπ για τη δημιουργία ευκαιριών και την αύξηση της απασχόλησης στην Αμερική», δήλωσε εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Μετανάστευσης Δικηγόρων, ενώ ο κόσμος της τεχνολογίας χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «αποτυχία».