Ν. Χριστοδουλάκης: «Όλα ήταν νόμιμα»

Ν. Χριστοδουλάκης: «Όλα ήταν νόμιμα»

Ο πρώην υπουργός Εθν. Οικονομίας απορρίπτει με συνέντευξη στη γερμανική «Handelsblatt» κάθε κατηγορία για παραποίηση στοιχείων πριν την ένταξη στην ΟΝΕ.

«Όλα ήταν νόμιμα». Με τον τίτλο αυτό δημοσιεύτηκε σήμερα η συνέντευξη του Έλληνα πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη, προς τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία ο κ. Χριστοδουλάκης υπερασπίζεται την επιλογή της ένταξης στη ζώνη του ευρώ και απορρίπτει τις κατηγορίες περί παραποίησης των δεικτών για την εκπλήρωση των όρων ένταξης.

«Η Ελλάδα αξιοποίησε την ευελιξία που δόθηκε τότε στις υπό ένταξη χώρες, αλλά δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για εμάς, και δεν απαιτήσαμε και κάτι τέτοιο. Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, κάποια πράγματα θα αποκαλύπτονταν από τη Eurostat ή τις αγορές», δηλώνει ο πρώην υπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Κατά 17% συρρικνώθηκαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2013

Ο Ν. Χριστοδουλάκης εξηγεί, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου η Ελλάδα να πληροί τους όρους ένταξης (πχ μείωση ΦΠΑ για την υποχώρηση του πληθωρισμού και σταδιακή κατανομή των δαπανών για εξοπλισμούς), λέγοντας ότι «η μέθοδος αυτή αρχικά επικρίθηκε, αλλά από το 2006 έχει υιοθετηθεί από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η μέθοδος αυτή συνιστά «χειραγώγηση» των στοιχείων, υπενθυμίζει ότι πολλές χώρες έκαναν χρήση διαφιλονικούμενων μεθόδων προκειμένου να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης: «Η Γερμανία δεν συμπεριέλαβε τα νοσοκομεία της στον δημόσιο τομέα και τα αφαίρεσε από τον υπολογισμό. Η Γαλλία αποφάσισε να μην συμπεριλάβει το ασφαλιστικό ταμείο της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον δημόσιο τομέα. Το Βέλγιο πούλησε χρυσό. Η Ελλάδα δεν έκανε τέτοια πράγματα».

Διαβάστε ακόμη: Πρόστιμα 9,22 εκατ. ευρώ για αδήλωτη εργασία

Ο Ν. Χριστοδουλάκης δηλώνει πεπεισμένος ότι το ευρώ ωφέλησε την Ελλάδα και υποστηρίζει ότι «μια έξοδος από το ευρώ θα είχε ολέθριες συνέπειες», εξηγώντας ότι στην περίπτωση αυτήν το νέο εθνικό νόμισμα θα ήταν υποτιμημένο, ενώ το χρέος της χώρας θα παρέμενε σε ευρώ. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτησή του, πράγμα που θα οδηγούσε σε μη συντεταγμένη χρεοκοπία, αναφέρει.

Ο πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού «masterplan» ύψους 100 δισ. ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. «Ένα μέρος από αυτό το ποσό θα πρέπει να διοχετευθεί στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι υποδομές και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλάκης, υπολογίζοντας σε 17 δισ. το ποσό αυτό, ζητά δε τη διασφάλιση περισσότερου χρόνου και χαλάρωσης των όρων δανεισμού της Ελλάδας. «Οι όροι της τρόικας δεν είναι υλοποιήσιμοι ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά», τονίζει.

Αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ, την οποία είχε επικρίνει έντονα όταν εκείνη είχε δηλώσει πως ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο πρώην υπουργός εκφράζει την ελπίδα να αλλάξει. «Σίγουρα δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως τιμωρός, αλλά ως σωτήρας της Ευρώπης. Το τίμημα για αυτό είναι 100 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, εκ των οποίων ένα μέρος θα πάει στην Ελλάδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία», καταλήγει ο Έλληνας πρώην υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Πρόσθετο επίδομα ανεργίας 200 ευρώ για έναν χρόνο