Να γιατί η Facebook θα κερδίζει πάντα τον πόλεμο του ad-blocking

Να γιατί η Facebook θα κερδίζει πάντα τον πόλεμο του ad-blocking
Photo:

Όταν ελέγχεις την πλατφόρμα, είναι σχετικά εύκολο να παρουσιάζεις τη διαφήμιση ως περιεχόμενο.

του Μάθιου Ίνγκραμ

Η υπόθεση εξελίσσεται σα φάρσα. Αφότου η Facebook είπε ότι θα μπλόκαρε τη χρήση του λογισμικού μπλοκαρίσματος διαφημίσεων (ad-blocking), η μεγαλύτερη εταιρεία ad-blocking ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει τη χρήση του συστήματος μπλοκαρίσματος του ad-blocking της Facebook. Και τώρα η Facebook λέει ότι θα εισάγει μια διόρθωση που θα απενεργοποιεί το μπλοκάρισμα του μπλοκαρίσματος του ad-blocking!

Όσο αστείο κι αν ακούγεται, εδώ κρίνονται πολλά για την Facebook. Αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι χρήστες θα βλέπουν τις διαφημίσεις, τότε ίσως απειληθεί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που βγάζει σε διαφημίσεις σε desktop. Και βέβαια, θα αμφισβητηθεί και η ικανότητά της να προβάλλει διαφημίσεις σε κινητά, όπου κρίνονται έσοδα ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γι’ αυτό και το γιγαντιαίο κοινωνικό δίκτυο αποφάσισε να κινηθεί εναντίον των ad-blocker, με μια ανακοίνωση που αφιερώνει πολλές λέξεις στη δυνατότητα ελέγχου που η Facebook παρέχει στους χρήστες επί των προβαλλόμενων διαφημίσεων, αλλά σχεδόν τίποτα ως προς τις λεπτομέρειες του μπλοκαρίσματος των ad-blocker.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες, η Eyeo – που φτιάχνει το πιο δημοφιλές λογισμικό μπλοκαρίσματος διαφημίσεων, το Adblock Plus – ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι είχε εφαρμόσει μια παράκαμψη για να αντιμετωπίσει την κίνηση της Facebook και απλώς οι χρήστες έπρεπε να αναβαθμίσουν το λογισμικό με το νέο κώδικα.

Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι το κοινωνικό δίκτυο αμέσως επανήλθε με μια παράκαμψη της παράκαμψης, ενώ ο Άντριου Μπόσγουορθ, αντιπρόεδρος προϊόντος της Facebook, σημείωσε ότι πλέον το Adblock Plus εκτός από διαφημίσεις αφαιρεί και αναρτήσεις από φίλους των χρηστών. Φυσικά, το Adblock Plus έσπευσε να πει ότι διόρθωσε το πρόβλημα.

Πάντως, φαίνεται ότι τελικά αυτός ο πόλεμος θα κερδηθεί από τη Facebook. Δεν είναι μόνο επειδή το κοινωνικό δίκτυο είναι μια εταιρεία 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τεράστιους πόρους και χιλιάδες developers – αν και αυτό αναμφισβήτητα βοηθάει. Είναι κι επειδή η Facebook ελέγχει τα πάντα σχετικά με την εμπειρία του χρήστη στην πλατφόρμα της, από τους διακομιστές μέχρι το περιεχόμενο, σε αντίθεση με πολλές άλλες ιστοσελίδες.

Σε πολλές ιστοσελίδες, οι διαφημίσεις παρέχονται ξέχωρα από το υπόλοιπο περιεχόμενο, με κώδικα που δίδεται από διαφημιστικά δίκτυα και άλλα τρίτα μέρη. Και είναι σχετικά εύκολο για το λογισμικό μπλοκαρίσματος των διαφημίσεων να εντοπίσει και να παρεμποδίσει αυτό το είδος κώδικα.

Όμως, η Facebook ελέγχει τα πάντα σχετικά με το περιεχόμενο στην ιστοσελίδα της, και άρα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις διαφημίσεις να φαίνονται εντελώς όπως η HTML που προβάλλει τα υπόλοιπα – αναρτήσεις, φωτογραφίες, σχόλια.

Άρα, οι εταιρείες λογισμικού όπως το Adblock Plus καλούνται να καθορίσουν τι είναι διαφήμιση και τι όχι χωρίς τον συνήθη κώδικα που τους επιτρέπει τον προσδιορισμό των παραδοσιακών διαφημίσεων. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν προχωρημένη αναγνώριση κειμένου, που δεν είναι εύκολο. Δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι πολύ δυσκολότερο απ’ το να ψάχνεις απλώς ένα μέρος του κώδικα που ουσιαστικά λέει «αυτό είναι διαφήμιση».