Να τι πρέπει να κάνει η Apple για να συνεχίσει να χαροποιεί τους επενδυτές της

Να τι πρέπει να κάνει η Apple για να συνεχίσει να χαροποιεί τους επενδυτές της

Πώς μπορεί να αντιστέψει τις στάσιμες πωλήσεις;

Καθώς οι πωλήσεις iPhone παραμένουν στάσιμες, οι αναλυτές λένε ότι η Apple μπορεί να εκμεταλλευθεί περισσότερο την υπάρχουσα βάση χρηστών μέσω εφαρμογών και υπηρεσιών. Και να μειώσει, έτσι, την εξάρτησή της από τα iPhone.

Αν και η Apple πουλάει αρκετά iPhone για να κρατάει τους επενδυτές της χαρούμενους για την ώρα, η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο πρόκειται να αρχίσει ολοένα και περισσότερο να βασίζεται σε εφαρμογές και υπηρεσίες για να τροφοδοτεί την ανάπτυξή της.

Μόνο η δραστηριότητα της Apple στον κλάδο των υπηρεσιών – που περιλαμβάνει τα App Store, Apple Pay και iCloud – θα προσεγγίζει σε μέγεθος «μια εταιρεία της λίστας Fortune 100» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ.

Τα έσοδα του εν λόγω τομέα αυξήθηκαν κατά 19%, στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο για το τρίτο τρίμηνο. Μετά από τα iPhone, πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα της Apple, ξεπερνώντας τις πωλήσεις iPad και Mac για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, οι μετοχές της Apple ανέβηκαν κατά 8% – στη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής τους από τον Απρίλιο του 2014 – προσθέτοντας σχεδόν 42 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας τα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσης.

Την περασμένη Τρίτη, η Apple ανακοίνωσε πωλήσεις iPhone υψηλότερες του αναμενομένου, αν και αυτές εμφανίζονται μειωμένες για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Και καθώς οι πωλήσεις iPhone σταθεροποιούνται (ή μάλλον παύουν να αυξάνονται), πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι ήρθε η ώρα η Apple να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα βάση χρηστών της για να εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα από τον τομέα των υπηρεσιών – ένας τομέας με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από εκείνο των συσκευών.

Με 1 δισεκατομμύριο συσκευές στα χέρια του καταναλωτικού κοινού, το μέγεθος της βάσης χρηστών της Apple υποδηλώνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης της εταιρικής δραστηριοποίησης στις υπηρεσίες. Σε αντίθεση με τις πωλήσεις hardware, οι υπηρεσίες υπόσχονται και μια περιοδικά επαναλαμβανόμενη ροή εσόδων.

«Η διογκούμενη βάση χρηστών iPhone θα μπορούσε να επιτρέψει στην Apple να επεκτείνει την εμπλοκή της στον κλάδο των υπηρεσιών μέσω επιπλέον πωλήσεων iTunes, εφαρμογών και λογισμικού, καθώς και υπηρεσιών όπως το Apple Pay και η υπηρεσία streaming μουσικής της Apple» επισημαίνει ο Μάικλ Γουόκλεϊ, αναλυτής της Canaccord Genuity.

Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα η Needham & Co εκτίμησε ότι η Apple θα μπορούσε να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την «τρέλα» του Pokemon Go μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, από τις αγορές «νομισμάτων Poke» στις οποίες πρόκειται να προβούν οι παίκτες μέσω του App Store.