Ναι στη δόση…όχι ακόμα στο waiver

Ναι στη δόση…όχι ακόμα στο waiver

To θέμα παραπέμπεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου – Ανάσα για την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο και τα νέα προαπαιτούμενα.

Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα, έστω και «στο και πέντε», προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, που θα της επιτρέψουν να περάσει «ένα ήσυχο καλοκαίρι».

Χρειάστηκε να περιμένει έως και σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να υποχωρήσει και στο θέμα της πώλησης των «κόκκινων δανείων» με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε ξένα funds και να περάσει τη σχετική τροπολογία.

Ωστόσο, η καθυστέρηση, δεν επέτρεψε την πολυπόθητη επαναφορά τουwaiver, της κατ’εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στη σημερινή συνεδρίασή της στη Βιέννη.

Ο Μάριο Ντράγκι μετέθεσε το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση στις 22-23 Ιουνίου, καθώς θα περιμένει πρώτα την οριστική επικύρωση της συμφωνίας για όλα τα προαπαιτούμενα από το EWG.

Οι τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα προκειμένου να εγκρίνουν και τυπικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, η οποία θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το φθινόπωρο, που θα ξεκινήσει ο νέος…γολγοθάς των προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ.

Στο νέο πακέτο αναμένεται να περιληφθούν θέματα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η…καυτή πατάτα των ειδικών μισθολογίων, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εξευρεθεί τα ισοδύναμα, που θα αποτρέψουν το πάγωμά τους για την επόμενη διετία.